Strömsholms slott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strömsholms slott
Slott
Strömsholms slott
Strömsholms slott
Land  Sverige
Kommun Hallstahammar
Ort Strömsholm
Ägare Svenska staten
Färdigställande 1681

Koordinater: 59°31′30″N 16°16′12″Ö / 59.52500°N 16.27000°Ö / 59.52500; 16.27000 Strömsholms slott ligger i Strömsholm två mil sydväst om Västerås i Hallstahammars kommun i Kolbäcks socken, Västmanland. Slottet ägs och förvaltas av svenska staten, och ingår i den kungliga dispositionsrätten. Anläggningen ingår i Ekomuseum Bergslagen.

Strömsholms slott runt år 1900.

Redan under medeltiden fanns på platsen en befäst gård som då hette Mölntorp. Gustav Vasa lät där på 1550-talet uppföra en kraftig stenborg som bildade grunden till det nuvarande Strömsholms slott. Borgen blev änkesäte för drottning Katarina, liksom även för drottning Maria Eleonora, som emellertid tillbringade större delen av sin tid på Gripsholms slott. Drottning Hedvig Eleonora fick borgen i morgongåva av sin man, Karl X Gustav, och det var hon som lät bygga om den gamla borgen till ett modernt barockslott 1669. Ritningarna härstammar av Nicodemus Tessin d.ä., som även fann en liknande arkitektonisk lösning för Drottningholms slott. Slottet stod helt färdigt år 1681.

Änkedrottning Hedvig Eleonora lät också uppföra många andra byggnader kring slottet, varav en del, såsom ett värdshus och en byggnad för tjänstefolk, ännu står kvar i dag. En annan byggnad var den så kallade "Dråtningbyggnaden", ett trähus i två våningar där Hedvig Eleonora bodde medan slottet uppfördes: denna byggnad användes sedan också av Karl XI och hans familj då de besökte egendomen, även efter att slottet var färdigt. Strömsholm var ett av de slott som användes oftast av Hedvig Eleonora och hennes familj: Karl XI kallade slottet "hemma", och både han och Karl XII lärde sig rida på egendomen. Hedvig Eleonora slutade använda Strömsholm efter sonens och svärdotterns död.

Eftersom slottet redan på 1730-talet visade de första tecknen på förfall, restaurerades det tillfälligt av drottning Ulrika Eleonora. Sedan kronprinsessan Sofia Magdalena fått Strömsholm i bröllopsgåva av dåvarande kronprinsen Gustav III, fortsatte restaureringen och det skedde då en del mindre ombyggnader. Efter ett sekel som Arméns ridskola och internat blev slottet 1968 ett statligt museum.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Panorama[redigera | redigera wikitext]

Strömsholms slott i september 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]