Strandblombagge

Från Wikipedia
Strandblombagge
Status i världen: Livskraftig (lc)
Status i Sverige: Sårbar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
UnderordningAllätarbaggar
Polyphaga
FamiljBlombaggar
Oedemeridae
SläkteAnogcodes
ArtStrandblombagge
A. rufiventris
Vetenskapligt namn
§ Anogcodes rufiventris
AuktorScopoli, 1763
Hitta fler artiklar om djur med

Strandblombagge (Anogcodes rufiventris) är en art i insketsordingen skalbaggar som tillhör familjen blombaggar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Strandblombaggen har en kroppslängd på 8 till 12 millimeter. Kroppen är långsmal och ovansidan av täckvingarna är täckt med fina, korta hår. Ben och antenner är förhållandevis långa, jämfört med andra närbesläktade arter. Färgteckningen skiljer sig åt mellan hanar och honor. Hos hanen är hela kroppen svart, förutom ett gult band längs täckvingarna. Honorna har en mera enfärgat gulrödaktig kropp, med något mörkare halssköld, tarser och antenner.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Europa, i Norden endast känd från Gotska Sandön och Fårö.

Status[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är strandblombaggen betraktad som sårbar. Dess utbredning är mycket begränsad och tillgången på lämpliga träd för larverna att utvecklas i har mycket stor betydelse för artens fortbestånd.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Larven lever i död ved av tall, men i mellersta Europa ibland även i torra stjälkar av olika örter. Helst skall veden ligga på marken, i ett varmt och torrt läge. Larven behöver ett par år på sig för att utvecklas till imago. Som fullbildad insekt hittas strandblombaggen från mitten av sommaren fram till tidig höst, ofta på olika blommande gräs, till exempel strandråg. Den kan också hittas på en del andra blommande växter, som vildmorot, sökandes efter pollen och nektar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vazquez, X., Alexander, K., Audisio, P., Legakis, A., Makris, C. & Soldati, F. 2017 Anogcodes rufiventris (på engelska). Från: IUCN 2017. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. Läst 28 december 2021.