Strömning (över internet)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Streaming)
Hoppa till: navigering, sök

Strömning (strömmande media) är uppspelande av ljud- och videofiler på mottagarens enhet samtidigt som de överförs över ett nätverk, till exempel Internet. Strömning används t ex både för uppspelning av lagrade filer från webbplatser och för mottagning av direktsända evenemang på Internet.

Användningsområden[redigera | redigera wikitext]

Musik och radio[redigera | redigera wikitext]

Man kan strömma från de flesta radiokanalers webbplatser, och får då musiken uppkopplad samtidigt som den sänds i det traditionella radiomediet. Det finns även tjänster där du väljer ut vilken musik du vill lyssna på, gör egna spellistor och väljer från en stor databas med musik. En känd sådan tjänst är Spotify.

TV och video[redigera | redigera wikitext]

Ett vanligt användningsområde för strömning är webb-TV. De flesta TV-kanaler erbjuder idag någon form av strömningstjänst där du över datorn, i mobiltelefonen eller på surfplattan kan kolla på program som har sänts eller sänds just nu. Andra kända tjänster inom strömning, där du kan kolla på serier och filmer, är Netflix, Viaplay och HBO Nordic.

Affärsinformation[redigera | redigera wikitext]

Principen bakom strömmande affärsinformation är densamma som den bakom strömmande film- och musiktjänster, dvs. att användaren enkelt ska kunna söka upp och direkt strömma information i realtid.[1] Tjänsterna för strömmande affärsinformation förekommer ofta i webbaserade säljverktyg där säljare vill ha tillgång till konstant uppdaterad affärsdata, exempelvis kreditinformation och kontaktuppgifter till nuvarande eller potentiella kunder.[2]

Olika strömningsmetoder[redigera | redigera wikitext]

Progressiv strömning Progressiv strömning, även känd som progressiv nedladdning, syftar på uppkopplad media som användare kan titta på medan filerna laddas ner. Användaren kan spela den del av filen som har laddats ner vid en angiven tidpunkt men kan inte hoppa framåt till de delar som ännu inte har laddats ner.

Strömning Leverans med strömning sker i realtid, så den passar bra för direktsända händelser. Den stödjer även slumpmässig åtkomst av material, vilket gör att användaren har möjlighet att spola fram till andra delar av filmen som kan vara av särskilt intresse.

Juridisk status i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I 11 a § upphovsrättslagen finns en bestämmelse om tillfälliga exemplar. Sådana "får framställas, om framställningen utgör en integrerad och väsentlig del i en teknisk process och om exemplaren är flyktiga eller har underordnad betydelse i processen". Sådan framställning av exemplar är dock tillåten bara om det enda syftet med framställningen är att möjliggöra

  • 1. överföring i ett nät mellan tredje parter via en mellanhand, eller
  • 2. laglig användning, dvs. användning som sker med tillstånd från upphovsmannen eller dennes rättsinnehavare, eller annan användning som inte är otillåten enligt denna lag.

Angående begreppet "laglig användning" anges följande i förarbetena: "Exempelvis hindrar inte upphovsrätten att någon tittar och/eller lyssnar på ett verk, eftersom att enbart titta och/eller lyssna på ett verk inte utgör ett upphovsrättsligt relevant förfogande. Det innebär att om någon vid webbläsning bl.a. tar del av olagligt utlagda verk så kan han eller hon ändå åberopa inskränkningen. Oavsett om det är fråga om lagligt eller olagligt material ger bestämmelsen förstås inte någon rätt att ladda ner och spara kopior av verk, eftersom bestämmelsen endast gäller för tillfälliga former av exemplar." (Prop 2004/05:110 s 382).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Andersson, L: http://www.alltomcrm.se/vad-ar-crm/streaming-business/ (webbsida)
  2. ^ Isberg, J: http://www.lundalogik.se/crm/handfasta-crm-tips/streaming-business/ (webbsida)