Svarta handen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Svarta handen (serbiska: Црна рука, Crna Ruka; officiellt Ujedinjenje ili Smrt, "förenande eller döden") var en serbisk nationalistisk panslavisk hemlig organisation vars mål var att skapa ett Serbien som inkluderade alla områden på Balkanhalvön som var bebodda av slaver.[källa behövs] Svarta handen bildades den 10 juni 1910 av Dragutin Dimitrijević, även kallad Apis, som var general i den serbiska armén. För att nå målet var gruppen beredd att ta till terrormetoder.

Svarta handen är mest känd för att ha legat bakom skotten i Sarajevo 1914, mordet på kronprins Franz Ferdinand av Österrike-Ungern. Attentatet kom att användas som förevändning för utlösande av det första världskriget. Själva attentatet utfördes av en ung bosnienserbisk student vid namn Gavrilo Princip och sex andra medlemmar. Princip och de övriga attentatsmännen ingick i en organisation som hette Unga Bosnien (serbiska: Mlada Bosna).

Svarta handen upphörde 1918 efter första världskriget då landet Jugoslavien skapades och deras mål hade uppnåtts. Dess grundare Dragutin Dimitrijević ställdes inför rätta redan 1917 av den Serbiska exilregeringen. Han dömdes och avrättades för landsförräderi.