Sven Lidman (kyrkoman)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra personer med samma namn, se Sven Lidman (olika betydelser).
Porträtt målat av Johan Gustaf Sandberg.
Den lidmanska familjegraven i Linköping, där Sven Lidman vilar.

Sven Fredric Lidman, född 11 december 1784 i S:t Johannes församling i Norrköping, död 9 mars 1845 i Linköping, var en svensk präst, riksdagsman och upptäcktsresande.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var son till prosten Sven Lidman och Catharina Brigitta Landberg.

Efter studier vid Uppsala universitet promoverades Lidman till filosofie magister 1806 och blev 1811 docent i arabisk litteratur vid Uppsala universitet.[1]

Från 1811 till 1817 tjänstgjorde Sven Lidman som predikant vid den svenska legationen i Konstantinopel. Under denna tid företog han upptäcktsresor längs Nilen, Syrien och Palestina. Utförliga dagböcker från denna resa finns i det Lidmanska familjearkivet. Större delen av Sven Lidmans samlingar och föremål från resan förstördes i en brand i Konstantinopel år 1818; vad som återstår finns bevarat på Medelhavsmuseet i Stockholm.

1817 fick Lidman en lektorstjänst i Linköping, där han 1824 utnämndes till domprost. Linköpingsbiskopen Marcus Wallenberg ville ha honom till sin efterträdare, men Lidman kom på femte plats i biskopsvalet 1833[2].

Under flera år representerade han Linköpings stift i Sveriges riksdag.[3]

Som ung var Sven Lidman medlem av Vitterhetens vänner i Uppsala och av Götiska förbundet, under pseudonymen Sigurd Jorsalafarare, och lämnade flera bidrag till förbundets tidskrift Iduna.[3]

Lidman är gravsatt i släktgraven i Linköping. Han var far till kaptenen Sam Lidman och farfar till författaren och predikanten Sven Lidman.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sven Lidman i Svenskt biografiskt lexikon
  2. ^ Blodsarv av Sven Lidman, Stockholm 1937, s. 254.
  3. ^ [a b] Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 135