Svensk Elitfotboll

Från Wikipedia
Föreningen Svensk Elitfotboll
FörkortningSEF
Bildad1928
TypIdrottsorganisation
Syfte/fokusutveckla svensk herrelitfotboll
SäteSolna, Sverige
Betjänad regionSverige
Medlemmar32 klubbar
Officiella språkSvenska
GeneralsekreterareJohan Lindvall
Personal36
Webbplatswww.svenskelitfotboll.se
NyhetsbrevInternet
NyhetsbrevPrenumeration

Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) bildades 1928[1] och är en intresseorganisation i Sverige för fotbollsklubbarna i Allsvenskan och Superettan.

SEF:s uppdrag är att utveckla verksamheten i Allsvenskan och Superettan, samt stötta sina medlemsklubbar rörande bland annat gemensam försäljning och samtidigt höja imagen för de två högsta fotbollsligorna i Sverige och låta de 32 lagen i Allsvenskan och Superettan få så bra förutsättningar som möjligt. En av SEF:s stora verksamhetsmål är Nordens bästa liga där Allsvenskan ska vara ledande bland Norge, Danmark, Finland och Island, inom fem förutbestämda verksamhetsområden. De områdena är Arenaupplevelse/Evenemang, Sportslig utveckling, Ekonomisk tillväxt/Intäktströmmar, Image samt Nya medier och digital satsning.

SEF anordnar Allsvenskans och Superettans Upptaktsträffar och Allsvenskans stora pris som summerar säsongen. SEF samlar regelbundet klubbarnas personal för utbildning och information. Parallellt med säsongen drivs ligagemensamma projekt som eAllsvenskan, Allsvenskan Fantasy, Månadens spelare, och eAllsvenskan.

Det egna projektet Uppförandekoden bidrar till att göra svenska fotbollsevenemang till en tryggare och säkrare upplevelse samt att klubbarna med spelare och personal efterlever ett gemensamt uppsatt förhållningssätt och lever som förebilder.

2018 ingick SEF i en nationell avsiktsförklaring med Arbetsförmedlingen där syftet var att elitklubbarna skulle ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling för att med fotbollen som verktyg attrahera personer långt utanför arbetsmarknaden, och sätta dessa i sysselsättning. I slutet av 2018 hade tio klubbar hoppat på tåget. 2018 släppte SEF också en ekonomisk rapport tillsammans med EY där det fastslogs av elitfotbollens samhällsnytta uppgår i minst 775 miljoner kronor. I 2019 års rapport fastslår EY att elitfotbollens totala skatteintäkter för samhället uppgår i 493 miljoner kronor. Totalt innebär det att den svenska elitfotbollen bidrar med 1.2 miljarder till det svenska samhället varje år.

I början av 2019 lanserade SEF tillsammans med Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) en gemensam satsning på att skapa Europas bästa supportersamverkan.

Genom projektet Unicoach möjliggör huvudsponsorn Unibet att de 32 elitföreningarnas akademier kan satsa på sina ungdomstränare och på så sätt göra sina spelare bättre utbildade. Varje år genomförs en Certifiering där de medverkande klubbarna betygsätts utifrån hur framgångsrika de är i arbetet med sin talangutveckling.

SEF:s huvudkontor ligger i Solna och verksamheten leds av generalsekreteraren, Johan Lindvall. Ordförande är Simon Åström.

Svensk Elitfotboll har 21 fastanställda och 15 projektanställda eller konsulter.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Generalsekreterare[redigera | redigera wikitext]

  • 1973-1978: Gösta Bohman
  • 1978-1992: Lars Appelqvist
  • 1992-1994: Lars-Christer Olsson
  • 1994-2012: Tommy Theorin
  • 2012-2023: Mats Enquist
  • 2023- Johan Lindvall

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]