Svenska Handelsbanken

Från Wikipedia
Svenska Handelsbanken AB



Handelsbankens huvudkontor vid Kungsträdgården i Stockholm
Org.nr502007-7862
TypPublikt bankaktiebolag
Nasdaq NordicSHB A
HuvudkontorPalmeska huset
Sverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerPär Boman
Styrelseordförande
Fredrik Lundberg
Vice styrelseordförande
Anders Bouvin
Koncernchef VD
BranschAffärsbank
TjänsterFinansiella tjänster
Antal anställda11 759 – December 2016
Historik
Grundat1871
Ekonomi
Omsättning 40,763 miljarder SEK
Rörelseresultat 20,633 miljarder SEK
Vinst efter skatt 16,245 miljarder SEK
Tillgångar 2,627 biljoner SEK
Eget kapital 136,381 miljarder SEK
Struktur
Ägare2016-12-31[1]
Oktogonen10,07%
Industrivärden10,03%
Swedbank Robur3,16%
Lundbergföretagen2,86%
Alecta2,12%
Handelsbanken – 1,34%
Övriga aktieägare – 70,42%
DotterbolagLista över dotterbolag
Övrigt
SloganEn lokal bank som tar lokala beslut.
WebbplatsHandelsbanken.se
FotnoterStatistik från 2016 års bokslut.[2]

Svenska Handelsbanken AB (vanligen benämnd Handelsbanken) är en av de största bankerna i Norden med kontorsrörelse i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Handelsbanken är en universalbank med ett brett utbud av finansiella tjänster för företag och privatpersoner, traditionella företagstjänster, investment banking, finansiering, trading, placering på aktie- och räntemarknad samt personförsäkringar. I koncernen ingår bland annat dotterbolagen Handelsbanken Fonder, Handelsbanken Finans, Handelsbanken Liv, Stadshypotek samt XACT Fonder.

Handelsbankens organisation är sedan början av 1970-talet starkt decentraliserad och det lokala bankkontoret har en stark ställning. Den nuvarande organisationen skapades under tidigare VD:n Jan Wallander. Handelsbankens nuvarande VD är Anders Bouvin[3], bankens huvudkontor ligger vid Kungsträdgården i Stockholm.

Historia

Stockholms Handelsbank öppnade den 1 juli 1871 sitt första kontor i inhyrda lokaler vid Kornhamnstorg 4 i Schinkelska huset i Gamla stan i Stockholm. År 1894 flyttade verksamheten till Davidsonska huset vid Gustav Adolfs torg. Banken utvecklades under bankiren Louis Fraenckels ledning 1893-1911 till en av landets ledande affärsbanker och 1905 flyttade banken in i det egna bankpalatset på Kungsträdgårdsgatan 4, där huvudkontoret fortfarande ligger, sedermera sammanbyggt med Palmeska huset. Åren 1909–1910 uppfördes dess fastighet på Skeppsbron 18.

Fasadur för Svenska Handelsbankens filial, Kungsgatan 1 i Stockholm.

År 1914 skedde det första större förvärvet genom sammanslagningen med Bankaktiebolaget Norra Sverige och därmed kom bankens verksamhet att utvidgas betydligt i de ekonomiskt snabbväxande norra delarna av landet, vilket förstärkes 1917 genom förvärvet av Norrlandsbanken. Sedan Bankaktiebolaget Södra Sverige förvärvats 1919 ändrades bankens namn till Svenska Handelsbanken. Från bankaktiebolaget Södra Sverige övertogs den oktogon som sedan blev Svenska Handelsbankens symbol. Expansionen fortsatte med att Mälarbanken förvärvades 1926.

Under krisen på 1930-talet fick Svenska Handelsbanken överta aktiemajoriteten i flera svenska börsbolag. År 1943 överfördes dessa till ett holdingbolag, Industrivärden, som 1945 såldes ut till bankens aktieägare.

Under 1940- och 1950-talen förvärvas Vänersborgsbanken, Norrköpings Folkbank, Luleå Folkbank och Gotlandsbanken.

Sedan banken 1969 råkat i allvarlig kris, rekryterades Jan Wallander som ny VD. Wallander genomförde en långtgående decentralisering av Handelsbankens organisation. I stället för volym kom banken att fokusera på lönsamhet. Wallander införde även ett vinstandelssystem, kallat Oktogonen. De år som banken kan uppvisa en högre lönsamhet än snittet för jämförbara banker avsätts en del av merresultatet till de anställdas vinstandelsstiftelse. Denna stiftelse är idag ägare av 10% av rösterna i Handelsbanken.

År 1990 förvärvades Skånska banken och 1992 livförsäkringsbolaget RKA, namnändrat till Handelsbanken Liv.

1980-talets låneexpansion fick ett abrupt slut i och med bankkrisen hösten 1990. Handelsbanken var den enda svenska storbank som inte behövde statligt stöd. Istället flyttade banken fram sina positioner i Sverige, men även i övriga Norden. I Norge köptes Oslo Handelsbank och Stavangerbanken och dessa användes som grund till att bygga upp ett rikstäckande kontorsnät i Norge. Detta kompletterades 1999 med köpet av Bergensbanken. I Finland öppnades ett representationskontor 1985 och 1994 det första riktiga bankkontoret. År 1995 förvärvades delar av Skopbank och expansionen fortsatte genom att flera egna kontor öppnades. I Danmark invigdes ett representationskontor 1990 och det första bankkontoret 1996, vilket följdes av flera. År 2001 förvärvades Midtbank.

Sedan tidigt 1980-tal hade Handelsbanken bankverksamhet inriktad på nordiska företag i Storbritannien. År 1999 öppnades det första bankkontoret, vilket även vände sig till brittiska företags- och privatkunder.

År 1997 förvärvades bolåneinstitutet Stadshypotek, inklusive Stadshypotek Bank och 2001 förvärvades det svenska livförsäkringsbolaget SPP Livförsäkring från SPP, vilket avyttrades hösten 2007 till Storebrand.

Handelsbanken noterades på Stockholmsbörsen 1873 och är därmed det äldsta bolaget bland de idag noterade börsbolagen.

Handelsbanken har en konstförening för anställda i Handelsbankskoncernen, vilken startade 1944 och är en av bankens största personalföreningar.[4]

Organisation

Dotterbolag och kontor

Handelsbankens kontor i Åbo
Handelsbankens kontor i Torsåker

Ledning

Handelsbanken har under en lång följd av år utmärkt sig genom att premiera en intern karriär inom koncernen, och har huvudsakligen internrekryterat personer till ledande poster. En ytterligare tradition hos Handelsbanken har varit att styrelseordföranden oftast varit den föregående verkställande direktören.[5] När Hans Larsson 2008 blev styrelseordförande, var detta första gången på över 40 år som ordföranden rekryterades externt.[6]

Verkställande direktörer

Styrelseordförande

Samarbete med högskolor och universitet

Företaget är en av de främsta medlemmarna, benämnda Capital Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till Handelshögskolan i Stockholm och nära samarbetar med den vad gäller utbildning och forskning[9].

Referenser

Noter

Tryckta källor

Externa länkar