Svenska Ljud

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hans Alfredson och Tage Danielsson i samband med lanseringen av Svenska Ljuds första grammofonskiva 1962

Svenska Ljud är en skivetikett som startades av Hans Alfredsons och Tage Danielsson. Den var en del av bolaget AB Svenska Ord. Sedan 2008 ger man ut ljudböcker.

Historik[redigera | redigera wikitext]

De två hade kommit överens om att om en av dem dog skulle Svenska Ord läggas ned och så skedde också då Tage gick bort. Bolaget Svenska Ljud lever dock vidare.

Skivorna gavs till en början ut på AB Philips-Sonora. De gav ut ett 30-tal LP-skivor och cirka 15 singlar mellan åren 1962-1986 under denna etikett.

Den första skiva de släppte med serienummer SVEN 1 var som de själva uttryckte det en lite blygsam singel med låtarna Sov lilla Totte och En torsdagskväll i Vedbaek. De gav också ut ett antal LP-skivor med sin kanske mest välkända rollfigur Lindeman.

2008 tog Alfredson upp arbetet med Svenska Ljud genom att bilda företaget "Svenska Ljud Classica" som ett sidoprojekt till Svenska Ljud med det uttalade målet att bredda handelns sortiment av ljudböcker.[1] Andra delaktiga i "Svenska Ljud Classica" är Frekvens Produktion och Carlson Invest. Bland annat ger de ut Bram Stokers Dracula, Voltairs Candide och H.P. Lovecrafts Skräckens Labyrinter, den senare i en inläsning av den framlidne skådespelaren Ernst Hugo Järegård.

Svenska Ljud Diskografi[redigera | redigera wikitext]

LP-skivor:

Singlar:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ TT Spektra (2008-03-20): "Alfredson startar ljudboksförlag". Expressen.se. Läst 6 februari 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]