Svenska Turistföreningen

Från Wikipedia
Version från den 24 september 2014 kl. 12.23 av Jonny Hansson (Diskussion | Bidrag) (Uppdaterat antalet fjällstationer. (Källa mail från STF))
Svenska Turistföreningen
STF flagga 2011.jpg
TypIdeell förening
SyfteUtveckla och underlätta turism i Sverige
SätesortStockholm, Sverige
Grundad27 februari 1885
Fjällstugor vid Singi i Kebnekaisefjällen.

Svenska Turistföreningen (STF) bildades 1885 med syftet att utveckla och underlätta turism, framförallt sådan turism som bygger på natur- och kulturupplevelser. Föreningens motto är "Känn ditt land!".

Historia

STF bildades den 27 februari 1885 vid ett möte på Uppsala stadshotell av en grupp intresserade geologistudenter samt docent Hjalmar Sjögren och professor Frithiof Holmgren från Uppsala universitet. Föreningen flyttade 1887 till Stockholm, och startade där en turistbyrå som år 1917 utvidgades med även ett biljettkontor. Medlemsantalet var från början 29, redan samma år 65, och år 1920 omkring 84 000.

Verksamhet

STF:s skylt vid vandarhemmet Lilla Tyresö.
af Chapman vid Skeppsholmen i Stockholm är ett av STF:s vandrarhem.
Kolarbyn, Skinnskatteberg

Föreningen är en medlemsorganisation med ett övergripande ideellt syfte, och har cirka 300 000 medlemmar (2012). Man idkar affärsdrivande verksamhet i ett helägt dotterbolag med 320 vandrarhem/hotell, åtta fjällstationer och 45 fjällstugor. Föreningsverksamheten är basen för att uppnå STF:s mål: "Att vara bäst på natur- och kulturupplevelser i Sverige, baserat på långsiktig och hållbar utveckling". STF:s medlemmar finns i 73 lokala medlemsföreningar, kretsar, och i varje krets finns en kretsstyrelse. Kretsarnas årsmöten utser ombud till STF:s riksstämma som är föreningens högsta beslutande organ. Årsmötet utser STF:s styrelse. Det dagliga arbetet leds av en generalsekreterare/VD.

STF har cirka 200 anställda, varav cirka 40 arbetar på kansliet i Stockholm. Övriga arbetar på de anläggningar STF driver i egen regi. Under högsäsongen på vintern och sommaren, arbetar ytterligare cirka 400 säsongsanställda. Utöver dessa finns personal på vandrarhemmen som är anslutna till STF. STF:s kansli är organiserat i följande avdelningar: operativa avdelningen, IT-avdelningen, tidningen Turist, kretsavdelningen, marknad- och försäljningsavdelningen och administativa avdelningen.

STF arbetar för att ha en aktiv och ledande roll i debatt och opinionsbildning som rör natur- och kulturturism i Sverige. STF ger ut tidningen Turist, årsboken Svenska Turistföreningens årsbok och en förteckning över vandrarhem, Upptäck Sverige. STF, med kansli på Rosenlundsgatan i Stockholm, omsätter cirka 280 miljoner kronor per år (2011).

Se även

Källor

Externa länkar