Svenska Yle

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Svenska YLE)
Svenska Yle
Svenskspråkig del av Yle Redigera Wikidata
Redaktion, nyhetssajt Redigera Wikidata
Del avYle Redigera Wikidata
Operativ chefMarit af Björkesten Redigera Wikidata
LandFinland Redigera Wikidata
Språksvenska Redigera Wikidata
Officiell webbplatssvenska.yle.fi Redigera Wikidata
Yles logo

Svenska Yle är den svenskspråkiga delen av Yle, Finlands public service-bolag för TV, radio och webb. En alternativ benämning på Svenska Yle är Finlands svenska rundradio. Sedan 2020 är Johanna Törn-Mangs direktör[1].

Svenska Yle består av svenska.yle.fi[2], Yle X3M, Yle Vega och Yle Fem, den sistnämnda en TV-kanal som numera delar kanalplats med finskspråkiga Yle Teema.

Yle Fem är huvudkanal för den finlandssvenska publiken med en framför allt finlandssvensk och nordisk profil. Radio- och tv-chef är Unni Malmgren.[3] Tidigare fanns svenskspråkigt TV-utbud endast som inslag i de analoga kanalerna Yle TV1 och Yle TV2, vars programutbud huvudsakligen är finskspråkigt. Sedan år 2001 sänds det svenskspråkiga TV-utbudet på den svenskspråkiga digitala kanalen Yle Fem.

Yle Vega riktar sig till en vuxen publik. Yle X3M riktar sig till finlandssvenska ungdomar och unga vuxna.

Svenska.yle.fi är Finlands största svenskspråkiga mediesajt, som i februari 2014 besöktes av i medeltal 199 000 unika webbläsare i veckan.[4] Webbinnehållet omfattar bland annat fem regionala webbplatser, i Österbotten[5], Västnyland[6], Åboland[7], Huvudstadsregionen[8] och Östnyland[9]. Nyhetschefer för svenska.yle.fi är Charlotte Sundström, Katja Johansson, Mette Nordström och Jonas Jungar. [10]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Svenska Yle, ingångssida till Yles svenska webbinnehåll