Svenska handelskammaren i Frankrike

Från Wikipedia

Svenska Handelskammaren i Frankrike (La Chambre de Commerce Suédoise en France - CCSF) grundades 1915 och har som målsättning att främja och utveckla de svensk-franska affärsförbindelserna. 800 svenska företag är etablerade på den franska marknaden. År 2007 var Sverige den 2:e största investeraren i Frankrike i antal skapade arbetstillfällen, och CCSF följer aktivt dessa investeringar samt den svenska exporten som de resulterar i.

Ccsf

En historia genom Paris[redigera | redigera wikitext]

Under andra världskriget spelade Svenska Handelskammaren en stor roll, och möjliggjorde för många svenska företag som då var etablerade i Frankrike, att fortsätta sin aktivitet. Efter kriget installerade sig Svenska Handelskammaren i ”Svenska Huset” på Champs-Élysées. År 1975 förstördes vissa delar av byggnaden i ett bombattentat och den svenska staten sålde då huset. Efter två flyttar, från boulevard Haussmann till rue de Cléry, i kvarteret Sentier, flyttade Svenska Handelskammaren år 2007 till Avenue Pierre Ier de Serbie. Lokalen invigdes den 16 oktober 2007 av hans majestät Carl XVI Gustaf, och utgör idag en mötesplats för aktörer inom det fransk-svenska näringslivet. Detta projekt har drivits i samarbete med många av filialerna till de stora svenska företag som finns närvarande i Frankrike.

Lokal närvaro i Frankrike[redigera | redigera wikitext]

Svenska företags ansenliga närvaro utanför Paris-regionen har lett till att två regionala filialer har bildats. År 2005 invigde Svenska Handelskammaren i Frankrike sin första filial i Lyon, med målsättningen att främja utbytet mellan Sverige och Rhônes-Alpes-regionen, vilken är den 6:e mest dynamiska regionen i Europa. Filialens arbetskommittee är representativ för urvalet av svenska företag som finns i regionen, såsom Alfa Laval, ABB och Renault Trucks från Volvo-gruppen. Dessa ansenliga industriella företagsetableringar återfinns även på agendan över de företagsbesök som Lyonfilialen anordnar för sina medlemmar. År 2007 invigdes ytterligare en filial, denna gång i Nice, huvudort i en region där forskningscenter (Sofia Antipolis) och högteknologi ligger i framkant. Regionen omfattar Provence-Alpes-Côte d’Azur, Occitanien och furstendömet Monaco.

Ett stort nätverk av medlemmar över hela Frankrike[redigera | redigera wikitext]

Svenska Handelskammaren i Frankrike innehar ett stort nätverk av medlemmar och aktörer inom fransk politik och näringsliv. Nätverket är även byggt på en grupp av premiummedlemmar bestående av de svenska företagen ABB, Alfa Laval, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Svenska Handelsbanken, IKEA, Mercuri Urval, SCA, SEB, Securitas, SKF, SNA Europe Group, Volvo och Volvo Cars samt de utländska företagen Bird & Bird, Crédit du Nord, Ernst & Young, FTPA, Pernod Ricard och Société Générale. Svenska Handelskammaren besitter ett välutvecklat kontaktnät inom franskt näringsliv, och konferenser och möten ordnas regelbundet för medlemmar och gäster.

JCC logotyp

En ”Junior Chamber Club” för unga yrkesverksamma[redigera | redigera wikitext]

Framtiden ligger i ungdomens händer, och det är i denna anda som Svenska Handelskammaren år 2007 startade sin Junior Chamber Club (JCC). Klubben är öppen för yngre yrkesprofessionella och entreprenörer mellan 25 och 35 år, och fokuserar huvudsakligen på affärsrelationer och fransk-svenskt arbete, ett sätt att minimera hinder orsakade av kulturskillnaderna mellan de två länderna. I en professionnel men avslappnad miljö kan medlemmarna utbyta erfarenheter, få nya kontakter samt bygga upp sitt nätverk i Frankrike.

Publikationer[redigera | redigera wikitext]

Tidskriften LIENS, som ges ut av Svenska Handelskammaren i Frankrike, tar var tredje månad upp och belyser alla aktuella frågor av vikt beträffande de ekonomiska relationerna och affärsförbindelserna mellan Frankrike och Sverige. Tidningen finns även att läsa på Handelskammarens nya hemsida. Vartannat år ger Svenska Handelskammaren ut en Årsbok vilken utarbetats i samarbete med Franska Handelskammaren i Sverige. Nyhetsbrev med varierande innehåll (sammanfattning av evenemang, uppdrag, handelsekonomiska nyheter…) skickas regelbundet ut till medlemmarna.

Le Prix d’Excellence[redigera | redigera wikitext]

Handelskammaren delar varje år ut sitt ”Prix d’Excellence” till ett svenskt företag som utmärkt sig på den franska marknaden under året. Det finns fyra anledningar till att Svenska Handelskammaren bestämde sig för att börja dela ut detta företagspris : bidraga till ett ökat intresse för företagens affärer, erbjuda en möjlighet för de fransk-svenska företagen att träffas vid en stor sammankomst, få fransmännen att upptäcka de svenska arbetssätten och helt enkelt få fransmännen att lära känna den svenska industrin i Frankrike bättre. En utvald jury väljer varje år en vinnare utifrån följande kriterier : handelns succés under året (resultat), vinst och marknadsandelar, kunskap och teknologiskt nytänkande, personalvård och motivering av personalen, kvalitet på produkter och tjänster, utveckling av de fransk-svenska synergieffekterma. Priset delas ut i samband med en galakväll som traditionsenligt hålls i slutet av året.

Prix d’Excellence-pristagare[redigera | redigera wikitext]

Svenska Handelskammarens ordföranden[redigera | redigera wikitext]

  • Gîta Paterson 2000 -
  • Lars Jarnryd 1998 - 2000
  • Lars V Skogh 1994 - 1998
  • Anders Andrén 1988 - 1994
  • Robert Dethorey 1985 - 1988
  • Sören Westberg 1979 - 1985
  • Tage Henning 1976 - 1979

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]