Svensson, Svensson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svensson, Svensson
Genre Sitcom
Komedi
Skapad av Michael Hjorth
Johan Kindblom
Regissör Mikael Ekman
Björn Gunnarsson
Medverkande Allan Svensson
Suzanne Reuter
Chelsie Bell Dickson
Claudia Galli
Gabriel Odenhammar
Charlott Strandberg
Fredrik Dolk
Anna Lindholm
Felix Engström
Embla Hjulström
Pierre Fränckel
Musik Ragnar Grippe
Antal avsnitt 50 (Lista)
Längd (per avsnitt) 25-30 minuter (25 min/avsnitt 1994, 30 min/avsnitt 1996-2008)
Antal säsonger 4 säsonger i TV samt 2 långfilmer
Land  Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag SVT Drama
Producent Pia Ehrnvall
Sändning
Originalkanal SVT1/SVT2
Originalvisning 1994–2011
Bildformat 4:3
16:9 HDTV
Ljudformat Stereo
IMDb

Svensson, Svensson är en svensk komedi-TV-serie och film av Michael Hjorth och Johan Kindblom med bland andra Allan Svensson, Suzanne Reuter och Gabriel Odenhammar i rollerna. TV-serien, som är inspelad i studio med publik, har hittills sänts i fyra säsonger mellan åren 1994 och 2008. Serien har även blivit pjäs och två filmer vilka Mikael Ekman och Björn Gunnarsson var regissörer för.

Serien är en av de mest populära och framgångsrika svenska komedier som sänts i Sverige. Sammanlagt har det hittills spelats in 50 avsnitt uppdelade på 4 säsonger. Under den andra säsongen hade serien alltid över 2,5 miljoner tittare. Det mest sedda avsnittet hade 3 395 000 tittare och sändes den 17 november 1996.[1] De första två säsongerna har repriserats flera gånger och det tolfte avsnittet från säsong 1 (där familjen Svensson firar jul) har blivit tradition sedan år 2000 att visas varje julaftonskväll, men av okänd anledning visades det inte på julafton år 2007. Även 2012 utgick programmet på julafton till förmån för filmen "Svensson, Svensson - i nöd och lust" för att tidigareläggas till att istället visas 23 december.

Eftersom TV-serien blivit en stor succé gjorde man också en långfilm 1997, som fick namnet "Svensson, Svensson - filmen". Filmen blev en stor biosuccé. En andra film med namnet "Svensson, Svensson - i nöd och lust" hade premiär den 14 oktober 2011.[2] Denna film fokuserar mestadels på Gustav (Allan Svensson) och Lena (Susanne Reuter) när de åker på semester. Filmen spelades in under 2010-11.

Under sommaren 2009 blev serien även en pjäs som spelades i Kalmar med Reuter och Svensson i huvudrollerna.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

När TV-serien tar sin början handlar den om familjen Svensson som bor på Trollstigen 12 i Vivalla i Örebro. Pappa Gustav är brevbärare, socialdemokrat, fotbollsgalen och har ett stort intresse för tecknade serier, speciellt Smurfarna och Scooby-Doo. Mamma Lena jobbar på det lokala bankkontoret, är betydligt mer högerinriktad än sin man och har fört över den åsikten till sin dotter Lina. Sonen Max är en tankfull grabb som hela tiden utsätts för faderns idrottsintresse. Deras granne och närmsta vän Sara är kanske inte världens skarpaste person när det gäller att tänka, men de gillar henne ändå. När Sara flyttar och Göran och Annika flyttar in har de båda familjerna först svårt med att vänja sig vid varandra, i alla fall har Gustav det. Men snart kommer Gustav och Göran på god fot med varandra.

Mellan den andra och tredje säsongen gjordes en långfilm om familjen Svensson. Den handlar om att Lena har fått ett jobb på bank i Stockholm, och därför bestämmer hon sig för att pendla mellan Stockholm och Vivalla varje helg. Gustav tröttnar på det, och tar hela familjen och flyttar efter, utan att veta var de ska bo i den stora staden. De bor först hos Lenas föräldrar. Efter ett tag flyttar de igen - till ett hus som ser ut precis som det i Vivalla. Gustav får sedan jobb som konsult på Posten i Stockholm, och familjen börjar ana att det som vanligt inte kommer att sluta bra...
Filmen är inspelad år 1997 och i den filmen har Max blivit tonåring.

I säsong 3 har elva år förflutit och de flesta i familjen Svensson har gått vidare med sina liv - alla utom Gustav. Posten har nämligen rationaliserat bort honom och han har blivit förtidspensionär eller överkvalificerad som han kallar sig själv. Men inte nog med det, Lena har lämnat sitt jobb på banken och blivit kommunalpolitiker för borgarna till Gustavs stora förvåning eftersom han tror att Lena är socialdemokrat. Sonen Max har däremot till Gustavs stora förtret gått och blivit bankman vilket han ser som en sen tonårsrevolt. Men Gustav tror att snart kommer Max att inse att brevbäraryrket är den rätta framtidsyrket.

Lina har flyttat ihop med John och fått bonusbarnet Greta. Men Gustav kan inte i sin vildaste fantasi förstå att Lina kan vara ihop med någon som sysslar med något så fånigt som att vara dirigent och att John dessutom reser jorden runt och tjänar massor av pengar på sitt yrke gör inte saken bättre. Men i Greta finner Gustav en likasinnad, en själsfrände, som delar hans intresse för klassiska avsnitt av både Scooby-Doo och Smurfarna.

I säsong 4 fortsätter livet som vanligt. Lina är gravid och denna stora händelse står givetvis i centrum. Men det är inte det största att Lina ska bli mamma, utan att Gustav ska bli morfar. I säsongens sista avsnitt föds barnet, och det blev en pojke som fick namnet Sixten.

År 2011 kom den andra långfilmen som handlar om att Gustav och Lena ska fira sin 30-åriga bröllopsdag. Lena har dock fått nog av Gustav och vill skiljas, eftersom Gustav bara prioriterar sport och inte ger Lena någon uppmärksamhet alls. Lena ger Gustav en sista chans och paret åker iväg på en kärleksweekend där Gustav måste bevisa att han älskar Lena mer än sport. Men på hotellet bor fotbollslegenden Tommy Franzén och ställer allt på sin spets för Gustav.

Rollfigurer och skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Rollfigur Säsonger och filmer
Säsong 1
(1994)
Säsong 2
(1996)
Film 1
(1997)
Säsong 3
(2007)
Säsong 4
(2008)
Film 2
(2011)
Gustav Svensson Allan Svensson
Lena Svensson Susanne Reuter
Lina Svensson Chelsie Bell Dickson Claudia Galli Endast omnämnd
Max Svensson Gabriel Odenhammar Endast omnämnd
Sara Charlott Strandberg
Göran Forslund Fredrik Dolk
Annika Forslund Anna Lindholm
John Franzén Felix Engström Endast omnämnd
Greta Franzén Embla Hjulström Endast omnämnd
Sixten Endast omnämnd
Ebba Lindström Ami Camilla Wester Endast omnämnd
Pettersson Pierre Fränckel Endast omnämnd
Rune Lennart R. Svensson Endast omnämnd
Margaretha Sissela Kyle Endast omnämnd
Lenas mamma Fillie Lyckow
(Dagmar)
Gun Arvidsson
(Marianne)
Endast omnämnd vid namn Kristina
Lenas pappa Stig Ossian Ericson
(Einar)
Sten Ljunggren
(Arthur)
Endast omnämnd vid namn Ingvar

Övriga rollfigurer: I de flesta avsnitt samt filmer har det förekommit andra rollfigurer som påverkat handlingen på olika sätt. En av dessa är Max lärare som två gånger i de första två säsongerna omnämns (dock utan att synas i bild). Båda gångerna han omnämns, framstår han som något mindre begåvad, eftersom han i säsong 1 sätter in Roger i Max ställe när han skall ställa upp i Vi i femman, medan han i andra säsongen ser till att Max klass hamnar hos polisen under en klassresa till Göteborg, sedan han tyckt att karusellen på Liseberg gått för långsamt, och själv höjt farten rejält.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Gustav Svensson[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Allan Svensson.

Mest känd i Svensson-släkten är Gustav, som är Lena Svenssons man och Max och Linas pappa. Gustav är mest intresserad av bollsporter och tecknade barnprogram. Han har många principer som han själv inte alltid följer. Han är framför allt mycket konservativ och betraktar oftast alla förändringar i sitt liv med största möjliga misstanke. Hans största idol är Björn Borg. Hans ögonsten är ett äkta svenskt mästerverk i form av en prima Volvo 242 i Postens vackra färger - hans enda förmån efter tjugo år på Posten. 1987 blev han utvald till Sveriges bästa brevbärare. Eller han var i alla fall med på middagen.

Gustav förstår inte varför Lina och Max inte följde i hans fotspår, men upptäcker snart att det är ganska smart att ha en son som jobbar på banken. Gustavs favoriträtter är lasagne och pizza, särskilt Hawaii, Capricciosa och Calzone.

Under säsong 1 och 2 var Gustav brevbärare och stolt över sitt yrke. I säsong 3 hade han blivit förtidspensionerad då han vägrat ta ett jobb sedan Posten i Vivalla lagts ner. I säsong 4 lyckas han dock starta upp postverksamheten igen.

Lena Svensson[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Suzanne Reuter.

Gustavs fru och Max och Linas mamma. Lena är i allmänhet lugn och sansad och är betydligt mer öppen för förändringar än Gustav. Under säsong 1 och 2 jobbade hon på en bank, och under säsong 3 och 4 sitter hon i kommunstyrelsen för Folkpartiet.

Lina Svensson[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Chelsie Bell Dickson 1994-1997 och Claudia Galli från 2007.

Gustav och Lenas dotter och Max storasyster. I säsong 1 och 2 var Lina en typisk tonåring som till en början älskade hästar men snart börjar umgås mer med killar, vilket givetvis Gustav inte kan förstå och gör allt för att förhindra. I säsong 3 och 4 arbetar hon som veterinär och lever tillsammans med John och bonusdottern Greta. De har köpt Lenas och Gustavs gamla hus vilket fick Gustav att köpa ett hus precis mittemot som han och Lena bor i. I sista avsnittet av säsong 3 avslöjar Lina att hon är gravid, med ett inte så glatt leende från pappa Gustav.

I sista avsnittet av säsong 4 föds barnet, och det blev en pojke som fick namnet Sixten Gustav Sanden Svensson. Lina och John förlovade sig i slutet av säsong 4.

Max Svensson[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Gabriel Odenhammar.

Gustav och Lenas son och Linas lillebror. I säsong 1 och 2 var Max cynisk och sarkastisk. I säsong 3 och 4 är hans roll något mindre eftersom han inte bor hos föräldrarna längre. Nu är han också mindre sarkastisk. Han har, trots Gustavs förhoppningar att han också skulle bli brevbärare, gått på Handels i två år och fått ett bankjobb - en sen tonårsrevolt enligt Gustav själv.

Sara[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Charlott Strandberg.

Sara var i den första säsongen familjens Svenssons granne på andra sidan gatan. Fram till 1996 drev hon en egen frisersalong i centrala Vivalla. Hon är inte så skärpt men ändå kan hon då och då komma med smarta idéer. Hon är en riktig mansslukerska och när hon slutligen faller för en man flyttar hon från Vivalla till Stockholm i första avsnittet i säsong 2. Hon återkommer senare i ett avsnitt i säsong 2, där hon avslöjar att hon har planer på att skaffa barn. Sedan dess har hon inte varit med i serien, så om detta har blivit verklighet har man inte fått se.

I ett avsnitt gav hon Gustav ett par gröna boxershorts signerade av Björn Borg, Gustavs idol. Han ramade in dem och hängde upp dem på väggen i vardagsrummet. I säsong 3 hänger de kvar än, däremot i Gustav och Lenas sovrum.

Göran Forslund[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Fredrik Dolk.

Göran och Annika är gifta och köpte Saras radhus i säsong 2. Göran arbetar som snickare och till en början är Gustav både misstänksam och distanserad mot Göran, men så snart han inser Görans dolda talanger (Göran är nämligen mästare på fotboll) växer sig de båda männens kamratsskap starkare. Dessutom underlättar det lite att Göran bygger en bastu åt familjen Svensson.

Annika Forslund[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Anna Lindholm.

Annika är gift med Göran och älskar att både skriva och läsa poesi - det gör ingen annan, därför gör man allt för att undvika just dessa två högläsningar av henne.

Göran och Annika medverkar endast i säsong 2, samt i ett par scener i Svensson Svensson - Filmen. Om de fortfarande bor kvar i Vivalla i de senare säsongerna är okänt.

John Franzén[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Felix Engström.

Linas sambo och far till Greta som han fått vårdnaden om efter ett tidigare förhållande. Han försöker hålla sams med Gustav som har svårt att verkligen vänja sig vid honom. Gustav har nämligen svårt att överhuvudtaget tänka sig att hans egen dotter har vuxit upp och att hon ska gifta sig, speciellt med någon som har ett så löjligt yrke som dirigent - "att bara stå och vifta med en pinne".

Greta Franzén[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Embla Hjulström.

Linas styvdotter och Johns biologiska dotter. Hon kommer bra överens med Gustav eftersom båda två tänker likadant och älskar klassiska avsnitt av Scooby-Doo och Smurfarna.

Ebba Lindström[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Ami Camilla Wester.

Ebba är Max Svenssons flickvän, som kom in i serien i säsong 3. Ebba har en lite mindre roll i serien än de övriga rollfigurerna. I säsong 3 var hon bara med i två avsnitt, och i säsong 4 var hon med i sex avsnitt. Gustav verkar komma betydligt bättre överens med Ebba än med John.

Pettersson[redigera | redigera wikitext]

Spelad av Pierre Fränckel.

Pettersson är Gustavs bäste kompis och före detta arbetskamrat från Posten och ses av Gustav själv som hans "mentor". Många andra anser dock att Pettersson inte är riktigt frisk. Han är ungkarl, vilket han njuter av varje dag. Han bor i en husbil vid travbanan i Vivalla och är beroende av att spela på hästar. I Föräldrarna på Frostmofjället avslöjades det att han har en hund, Styrbjörn, som inte tål människor och dagsljus och måste ha en säck över huvudet. Enligt Gustav vet inte ens veterinärerna vilken ras han är. Pettersson omtalas ofta - men den enda gången man ser honom är i första säsongen då han spelades av Pierre Fränckel.

Rune och Margareta[redigera | redigera wikitext]

Spelade av Lennart R. Svensson och Sissela Kyle.

Rune och Margaretha är Lenas närmaste arbetskamrater, både på banken (Säsong 1 & 2) och hos Folkpartiet (Säsong 3 & 4). De har ett rykte om att inte vara särskilt skärpta vilket Gustav också säger i säsong 3. De är ofta omtalade men dyker endast upp i ett avsnitt i serien; det femte avsnittet i den första säsongen.

Lista över Svensson, Svensson-avsnitt[redigera | redigera wikitext]

För avsnittshandlingar, se Lista över avsnitt av Svensson, Svensson.

Säsong Sändningsdatum Avsnitt
1 7 oktober - 23 december 1994 12
2 8 september - 24 november 1996 12
Film 1 Premiär 19 december 1997
3 15 september - 22 december 2007 13
4 13 september - 20 december 2008 13
Film 2 Premiär 14 oktober 2011
Totalt antal avsnitt: 50

Övrig fakta[redigera | redigera wikitext]

  • Alla avsnitt spelas in två till tre gånger inför publik för att sedan klippas ihop till ett enda avsnitt.[4][5]
  • Allan Svensson, som spelar Gustav Svensson, tvingades gå upp 20 kilo i vikt innan man kunde börja spela in säsong 3. Detta gjorde han, enligt honom själv, genom att bl.a. äta stora mängder av bearnaisesås.[6]

På DVD[redigera | redigera wikitext]

Nedan visas releasedatumen för Svensson, Svensson på DVD.

DVD-titel Releasedatum Innehåll
Svensson, Svensson – Säsong 1 23 januari 2008 12 avsnitt, 2-disc
Svensson, Svensson – Säsong 2 9 april 2008 12 avsnitt, 2-disc
Svensson, Svensson – Säsong 3 18 juni 2008 13 avsnitt, 2-disc
Svensson, Svensson – Säsong 4 19 november 2008 13 avsnitt, 2-disc
Svensson, Svensson - filmen 29 september 2004 Nyutgåva av filmen på DVD
Svensson, Svensson - I nöd och lust 4 april 2012

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ MMS Hottop, Mediamätning i Skandinavien, http://www.mms.se/
  2. ^ http://www.youtube.com/watch?v=4VA151pMUPw
  3. ^ http://www.dn.se/kultur-noje/scen/svensson-svensson-gor-comeback
  4. ^ Trivan om Svensson, Svensson hos imdb.com http://www.imdb.com/title/tt0108947/trivia
  5. ^ SVT - Så gör man dramaproduktioner http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=61910&a=722842
  6. ^ Allan Svensson intervjuas av Expressen 15 september 2007 http://www.expressen.se/noje/1.841271/tvingades-ga-upp-i-vikt

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]