Swedish Touring Car Championship 2004

Från Wikipedia

Swedish Touring Car Championship 2004 präglades av en hård kamp mellan två nya förare, som kom ifrån avstannade formelbilskarriärer. 2003 års nykomling Richard Göransson var tillsammans med Robert Dahlgren de som kom att dominera säsongen.

De tog var sin seger i premiärloppet och sedan var det ingen som rådde på de bägge, och när flaggan föll i finalenMantorp Park efter nio deltävlingar, stod Göransson som slutsegrare. Den startsnabbe BMW:n och West Coast Racing-teamet hjälpte Richard till 50 % av racevinsterna, banrekord (med S2000-bilar) på alla banorna, men det var inte utan dramatik. På vägen hade han bland annat varit involverad i en uppmärksammad tjuvstart. Men när säsongen var över korades han till världens främsta privata BMW-förare 2004. Han fick till och med testköra för Mercedes DTM-team.

Robert Dahlgren slutade tvåa efter att bland annat ha tagit tre segrar. En mycket godkänd debut, men finalkraschen på Mantorp Park gav stora rubriker. Stallkompisen i Volvo-teamet Janne ”Flash” Nilsson hade en mindre lyckad säsong och blev fyra.

Mästaren från 2003 Fredrik Ekblom med Audi-bilarna som inte riktigt räckte till, blev trea. Opels Tommy Rustad femma följd av Tomas Engström, Honda och Johan Sturesson, Peugeot. STCC Challenge, privatserien, vanns av Johan Nilsson i Volvo.

Nytt för året var en comeback i norska Mo i Rana. Det blev även ett gästspel av Rickard RydellMantorp Park i en SEAT, då han vann ett heat efter att ha chansat med däcksvalet.

11 600 åskådare var den genomsnittliga publiksiffran. Totalt sändes 68 timmar i TV med TV3 och Viasat Sport som huvudkanaler.

Delsegrare[redigera | redigera wikitext]

Bana Vinnare Märke Vinnare Märke
Ring Knutstorp Robert Dahlgren Volvo Richard Göransson BMW
Falkenberg Jan Nilsson Volvo Fredrik Ekblom Audi
Gelleråsen Richard Göransson BMW Richard Göransson BMW
Mantorp Park Robert Dahlgren Volvo Rickard Rydell SEAT
Falkenberg Richard Göransson BMW Richard Göransson BMW
Ring Knutstorp Richard Göransson BMW Tommy Rustad Opel
Mo i Rana Richard Göransson BMW Richard Göransson BMW
Gelleråsen Robert Dahlgren Volvo Tommy Rustad Opel
Mantorp Park Fredrik Ekblom Audi Richard Göransson BMW

Slutställning[redigera | redigera wikitext]

Plats Förare Märke Poäng
1 Richard Göransson BMW 227
2 Robert Dahlgren Volvo 176
3 Fredrik Ekblom Audi 165
4 Jan Nilsson Volvo 137
5 Tommy Rustad Opel 137
6 Tomas Engström Honda 128
7 Johan Sturesson Peugeot 107
8 Tommy Kristoffersson Audi 102
9 Jens Hellström Honda 80
10 Mattias Andersson Alfa Romeo 59