Swipnet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

SwipNet (namnet bildat av Swedish IP Networks, AS1257) var den första kommersiella internetleverantören i Sverige.[1] SwipNet startade sin verksamhet 1991[1] och blev en del av Tele2 1994. Swipnet var även en av de första kommersiella internetleverantörerna utanför USA. De följdes i Sverige av Televerkets Tipnet under hösten 1991.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

År 1989 var många kommersiella internetanvändare i Sverige anslutna till Sunet. Det ökade intresset gjorde att man diskuterade att flytta över dessa till ett eget nät. SNUS bildades bland annat för detta ändamål år 1990. Man tog fram ett förslag till ett sådant nät, kallat Basnät 90. Diskussioner fördes med Televerket som då inte ville arbeta med TCP/IP-tekniken som används på internet, utan föredrog X.25-tekniken. Detta och andra motsättningar gjorde att förslaget i stället presenterades för telefoniföretaget Comvik Skyport som snart skulle byta namn till Tele2. Man kom överens om att bilda SwipNet AB som ett dotterbolag till Comvik Skyport, och det registrerades 1990. En datorhall byggdes i Kista i Stockholms kommun.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Verksamheten startades den 1 januari 1991. Swipnet inriktade sig till en början på företag, särskilt de som hade haft internetförbindelse via Sunet. Man började också starta modempooler för uppringd anslutning.

Företaget integrerades med Tele2 i början av 1994. Namnet Swipnet används än idag som domänadress för en del av Tele2:s internetkunder.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Infoblad från Tele2 Läst: 25 maj 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]