Talko

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tältresning för midsommarfirande i Ylimuonio i finländska Lappland
Wiktionary small.svg
Svenskspråkiga Wiktionary har ett uppslag om Talko.
Wiktionary small.svg
Svenskspråkiga Wiktionary har ett uppslag om Dugnad.

Talko eller talkoarbete är ett lånord från finskan till finlandssvenskan. Ordet betecknar det gemensamma arbete som görs av folket till exempel i en by eller annan gemenskap när man ställer upp med eller för varandra, från att bygga en bystuga till att kratta gårdsplanen åt en sjuk granne.

Till begreppet hör att arbetet görs i någon mening kollektivt, oftast tillsammans i en större grupp och under en begränsad tid. Som ersättning för avslutat arbete brukar talkovärden bjuda på förtäring.

Ordet talko är ett exempel på en finlandism, och härstammar sannolikt via finskan från det ryska ordet "toloka" med samma betydelse.

Dugnad[redigera | redigera wikitext]

Rikssvenskan har det från norska, ursprungligen fornnordiska, "dugnaðr" (hjälp), hämtade ordet "dugnad" , någon gång "dugning", med samma betydelse.[1][2] Även ordet "arbetsgille" har förekommit på rikssvenska.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Det har varit dugnadsdagar i Lomviken. Fönsterluckorna har tagits av och det har städats upp runt gården", Lomvikens webbsida 20 juni 2012
  2. ^ "Dugningsprincipen fungerar även den här helgen i Örebro. Maten är lagad i förväg av de olika kommuniteterna i stan, och deltagare anmäler var och när de kan tänka sig bidra med arbetsinsatser.", Dagen 25 mars 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]