Teenage Mutant Ninja Turtles på svenska

Från Wikipedia

Teenage Mutant Ninja Turtles på svenska. Serien Teenage Mutant Ninja Turtles lanserades i augusti 1990 till Sverige, den stat där svenskan är mest utbredd. Eftersom serien är på engelska började man genast på olika sätt att använda sig av olika typer av översättningar.

1987 års tecknade tv-serie, serietidningsversionen TMNT Adventures samt de tre långfilmerna var de tre versioner som förekom mest i Sverige, och övriga var mycket sällsynta. I början av 1990-talet användes oftast begreppet "Turtles" om serien, men numera blir TMNT allt vanligare. I bland annat Sverige hade sköldpaddorna även sin egen pizza, som kunde köpas i frysdiskar.

TMNT-kulturen kom och kulminerade i Sverige i början av 1990-talet, men under 1994 minskade intresset något iom spelkonsollernas intågande samt andra tv produktioner som konkurrerade om utrymmet i media och popkulturen. Först i början av 2000-talet har den på allvar börjat komma tillbaka i USA.[1]

Serietidningar[redigera | redigera wikitext]

De ursprungliga Mirageserierna på svenska dök upp i serietidningen Maxx #8 1987.[2] 1993 gav Epix ut fyra stycken seriealbum, Ur kloakerna, Utpressning, Slagskämpen och Robotvarelserna.[3] Denna version har dock alltid varit ovanlig på svenska, och marknadsfördes på omslagen som "Turtle Action med Teenage Mutant Ninja Turtles" och "originalturtlarna" då Mirageserierna länge varit relativt okända i den svensktalande världen.

I stället blev det Archieserierna som utgjorde grund för den tidning som gavs ut i Sverige från 1990 till 1996 och hette Teenage Mutant Hero Turtles[4], men kallades Turtlestidningen. Hur ofta tidningen utkom per år skiftade med årens lopp. Ibland utgavs specialtidningar. Det fanns även små, ljust präglade, miniserier i de flesta nummer, som till exempel Dubbeltrubbel, Klantmutanter och När vänskap sviker. De flesta av miniserier var gjorda i Storbritannien och på grund av dåtidens brittiska seriecensur använde inte Michelangelo sina nunchakus i dessa. Istället slogs han oftast bara med händerna.

1987 års tecknade tv-serie[redigera | redigera wikitext]

I Sverige sändes 1987 års tecknade tv-serie från 1990 de 65 första avsnitten (säsong 1-3) i TV 3, där de i ingick Barntrean, med dubbning till svenska av Media Dubb medan TV 1000 visade avsnitt från säsong 4 och 5 med tal på engelska och text på svenska. TV 3 visade serien varje fredagseftermiddag, lördagsmorgon och söndagsmorgon medan TV 1000 visade två avsnitt varje vardag, ett på morgonen och ett på eftermiddagen. I maj 1992 upphörde säsong 4 och 5 i TV 1000, men en dag i mitten av 1992 visades del 1 och 2 av det en timme långa och annars i två delar uppdelade avsnittet "Planet of the Turtleoids" ihop.

Under andra halvan 1992 var serien tillbaka i svenska kanaler. TV 3 visade nu repriser av säsong 1-3 varje vardagseftermiddag samt varje lördags- och söndagsmorgon, och under första halvan av 1993 visades sista avsnittet av säsong 3.

TV 1000 visade även de 12 avsnitten Vacation in Europe om då sköldpaddorna reste till olika europeiska stater. Dessa avsnitt var dubbade till svenska och visades i slutet av 1992 och början av 1993. Först på söndagseftermiddagar, sedan även vardagar. Under Vacation in Europe besökte sköldpaddorna varken Sverige eller Finland, men däremot Norge. Norge besöktes i avsnittet Northern Lights Out, där sköldpaddorna slogs mot en grupp "moderna vikingar" ledda av "Eric Red" som kidnappade April O'Neil och även försökte smälta polarisen och översvämma alla kuststäder på hela Jorden.

Avsnitten fick aldrig några titlar eller översättningar på svenska, frånsett omslagen på videodubbningarna.

Dubbning[redigera | redigera wikitext]

I TV 3 och TV 1000 var TMNT-serien dubbad till svenska av Media Dubb och seriens röster gjordes till en början av erkända svenska röstskådespelare som Fredrik Dolk (Splinter), Andreas Nilsson (Raphael) och Annelie Berg (April O'Neil). Media Dubb AB:s dubbning förändrades däremot inför tredje säsongen av den tv-sända serien och vissa röstskådespelare byttes ut. Flera avsnitt från de tre första säsongerna gavs i Sverige ut på vhs av Scanbox i början av 1990-talet, med startår 1991, under originaltiteln Teenage Mutant Ninja Turtles och utan censur. TV 3 sände från Storbritannien. För denna utgivning dubbades serien av Sun Studio AB, med röster av Nina Gunke, Kenneth Milldoff och Håkan Mohede. Sun Studios dubbning var betydligt billigare. Det råder delade meningar om vilken version som anses vara bäst. Dessa avsnitt har i början av 2000-talet även släppts på DVD.

Röster[redigera | redigera wikitext]

Rollfigur Engelskspråkig röst Media Dubbs svenska version (TV-visningar) Sun Studios svenska version (videoutgivningar)
Leonardo Cam Clarke Johan Wahlström (säsong 1-2)
Sven-Åke Wahlström (säsong 3)
Kenneth Milldoff
Donatello Barry Gordon Johan Hedenberg Håkan Mohede
Raphael Rob Paulsen (säsong 1-9)
Thom Pinto (alternativ, 1989)
Hal Rayle (alternativ, 1993)
Michael Gough (säsong 10)
Andreas Nilsson (säsong 1-2)
Staffan Hallerstam (säsong 3)
Håkan Mohede
Michelangelo Townsend Coleman Bosse Bergstrand (säsong 1-2)
Peter Sjöquist (säsong 3)
Kenneth Milldoff
Splinter Peter Renaday Fredrik Dolk Håkan Mohede
April O'Neil Renae Jacobs Annelie Berg Nina Gunke
Shredder (kallad "Strimlaren" i
Sun Studios svenska dubbning)
James Avery (säsong 1-7)
William E. Martin (säsong 8-10)
Dorian Harewood (alternativ, 1989)
Jim Cummings (alternativ, 1991-1993)
Townsend Coleman (alternativ, 1993)
Johan Wahlström (säsong 1-2)
Sven-Åke Wahlström (säsong 3)
Kenneth Milldoff
Krang Pat Fraley
Townsend Coleman (alternativ)
Andreas Nilsson (säsong 1-2)
Staffan Hallerstam (säsong 3)
Nina Gunke
Bebop Barry Gordon
Greg Berg (alternativ)
Steve Kratz Kenneth Milldoff
Rocksteady Cam Clarke Bosse Bergstrand (säsong 1-2)
Peter Sjöquist (säsong 3)
Håkan Mohede
Irma Langinstein Jennifer Darling Maria Weisby Nina Gunke
Vernon Fenwick Peter Renaday
Pat Fraley (tidigare)
Steve Kratz Håkan Mohede
Burne Thompson Pat Fraley
Townsend Coleman (alternativ, 1989)
Steve Kratz Kenneth Milldoff
Baxter Stockman Pat Fraley Fredrik Dolk Håkan Mohede
Råttkungen Townsend Coleman Peter Sjöquist Kenneth Milldoff

Video[redigera | redigera wikitext]

Avsnitten släpptes till VHS i början av 1990-talet och DVD i början av 2000-talet, den senare gången med tre avsnitt per titel samt i en samnordisk utgivning där man kunde välja mellan dubbningarna till danska, finska, norska eller svenska innan man spelade upp filmen. Trots att logotypen på omslaget säger "Hero Turtles" sjunger signaturmelodin "Ninja Turtles".

Långfilmerna[redigera | redigera wikitext]

Långfilmerna textades, både på biograferna och i TV. Den första långfilmen hade i premiär i Sverige den 7 december 1990, och hade där 15-årsgräns.[5] Den andra långfilmen, som hade premiär i Sverige den 19 juli 1991 i 70 biografer på 20 olika orter, hade 11-årsgräns.[6] Tredje långfilmen, som hade premiär i Sverige den 6 augusti 1993, hade 11-årsgräns.[7] Filmen TMNT hade premiär i Sverige den 30 mars 2007, och hade 7-årsgräns [8]. Denna fanns översatt med såväl textning på svenska samt dubbning till svenska, vid de tre föregående långfilmerna hade enbart textning på svenska använts.

2014 års långfilm hade i premiär i Sverige den 8 augusti 2014, och hade där 11-årsgräns.[9]

2003 års tv-serie[redigera | redigera wikitext]

Den 17 januari 2005 började 2003 års serie visas på Cartoon Network i Sverige, dubbad till svenska. Den serien har även getts ut på DVD och VHS av KE Media, med samma dubbning.

Dubbning[redigera | redigera wikitext]

Denna version finns bara i en tolkning på svenska, och den har producerats av KM Studio.

Röster[redigera | redigera wikitext]

Rollfigur Engelskspråkig röst Svenskspråkig röst
Leonardo Mike Sinterniklaas Ola Norman
Donatello Sam Riegel Johan Svensson
Raphael Frank Frankson (namnges från säsong 3 John Campbell) Bengt Dalqvist
Michelangelo Wayne Grayson Nick Atkinson
Splinter Darren Dunstan Niclas Ekholm
April O'Neil Veronica Taylor Åsa Johnsson
Shredder Scottie Ray Johan Hedenberg
Casey Jones Marc Thompson Anders Öjebo
Baxter Stockman Scott Williams Ulf Peder Johansson/Niclas Ekholm
Leatherhead Greg Carey ?
Råttkungen David Zen Mansley ?
Hun Greg Carey/David Zen Mansley Johan Hedenberg

2012 års tv-serie[redigera | redigera wikitext]

Den 4 november 2012 började 2012 års serie visas på Nickelodeon i Sverige[10], dubbad till svenska. Den serien har även getts ut på DVD av Svensk filmindustri, med samma dubbning.

Dubbning[redigera | redigera wikitext]

Denna version finns bara i en tolkning på svenska, och den har producerats av Dubberman.

Röster[redigera | redigera wikitext]

Rollfigur Engelskspråkig röst Svenskspråkig röst
Donatello Rob Paulsen Jesper Adefelt
Leonardo Jason Biggs, Seth Green Adam Portnoff
Michelangelo Greg Cipes Anton Olofson Raeder
Raphael Sean Astin Oscar Harrysson/ Leo Halletstam
Splinter Hoon Lee Bengt Järnblad
April O'Neil Mae Whitman Carla Abrahamsen/ Mikaela Ardai Jennefors
Shredder Kevin Michael Richardson Fredrik Hiller

Censur[redigera | redigera wikitext]

En brittisk censur som användes i början av 1990-talet då serien skulle lanseras i Europa. Ordet "ninja" ansågs vara för våldsamt. På grund av den blev de ibland kända som "Teenage Mutant Hero Turtles" i Europa, vilket ibland även påverkade Sverige. Britterna klippte även bort scener där Michelangelo använde sina nunchakus, då det ansågs inspirera till våld. Denna censur används inte längre.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Populärkulturell orientering 3 maj 2007 - Teenage Mutant Ninja Turtles del 2 Turtles kommer till Sverige! Arkiverad 9 juli 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ ”Maxx”. Seriesamlarna. 14 mars 1987. http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=Maxx+(1986). Läst 22 februari 2012. 
  3. ^ ”Turtle Action”. Seriesamlarna. 14 mars 1993. http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=Turtle+Action+(1993). Läst 22 februari 2012. 
  4. ^ ”Teenage Mutant Hero Turtles”. Seriesamlarna. 14 mars 1990. http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=Teenage+Mutant+Hero+Turtles+(1990). Läst 22 februari 2012. 
  5. ^ ”Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)”. Svensk filmdatabas. 14 mars 1990. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=18771&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3dturtles%26type%3dMovieTitle%26match%3dContain%26page%3d1%26prom%3dFalse. Läst 22 februari 2012. 
  6. ^ ”Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Secret of Ooze (1991)”. Svensk filmdatabas. 14 mars 1991. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=16461&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3d%26type%3dMovieTitle%26match%3dBegin%26page%3d2987%26prom%3dFalse. Läst 22 februari 2012. 
  7. ^ ”Teenage Mutant Ninja Turtles III (1992)”. Svensk filmdatabas. 14 mars 1992. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=17840&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3dTurtles%26type%3dMovieTitle%26match%3dContain%26page%3d1%26prom%3dFalse. Läst 22 februari 2012. 
  8. ^ Teenage Mutant Ninja Turtles på svenskaSvensk Filmdatabas
  9. ^ ”Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)”. Svensk filmdatabas. 14 mars 2014. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?ItemId=79800&type=MOVIE. Läst 22 maj 2015. 
  10. ^ Christian Ploog (27 september 2012). ”Turtles är tillbaka”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article15509031.ab. Läst 22 maj 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]