Teotihuacán

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Teotihuacán
Solpyramiden
Månpyramiden

Den historiska staden Teotihuacán (nahuatl, Gudarnas stad eller Platsen där män blev gudar) är en arkeologisk plats i centrala Mexiko cirka 45 km nordost om Mexico City. Teotihuacán är den största kända panamerikanska staden som tillkommit före Christofer Columbus upptäckt av Amerika.

Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1987.

Moderna Teotihuacán är en kommun i den mexikanska delstaten Mexiko med huvudorten San Juan Teotihuacán. Kommunen täcker ett område på 82,7 kvadratkilometer och har 44 653 invånare (2000).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den förhistoriska staden uppstod under den klassiska mayaperioden omkring 600 f.Kr. och uppskattas ha haft mellan 150 000 och 200 000 invånare under sin storhetstid omkring åren 300600. Vid denna tidpunkt upptog själva staden ett område på cirka 23 kvadratkilometer.

Kring 700-talet minskade befolkningen dramatiskt till bara några tusen invånare. Länge antogs det att toltekerna erövrade och plundrade staden, men senare fynd tyder på att det snarare var interna konflikter och miljöfaktorer som ledde till stadens kollaps.

1905 började de arkeologiska utgrävningarna för att fira hundraårsjubileet av Mexikos självständighet 1810. Den historiska platsen utforskas kontinuerligt och är en stor turistattraktion, komplett med ett museum.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

"Solpyramiden", "Månpyramiden" och "Quetzalcóatl-templet" är några av de arkitektoniska verk som finns bevarade. Den breda vägen som löper genom staden kallas "Dödens väg".

Solpyramiden är den tredje största bevarade pyramiden i världen (efter Cholulapyramiden och Cheopspyramiden) med en höjd på 70 meter och med sidbredden 222 meter. Den är sannolikt tillägnad regnguden Tlaloc (tidigare antogs den hedra solen) och byggdes ca 100 e.Kr. av tre miljoner ton sten, grus och tegel.

Månpyramiden är aningen lägre och färdigställdes cirka 300 e.Kr.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]