Terraria

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Terraria
Originaltitel Terraria
År 2011
Utvecklare Re-Logic
Engine Software (konsol)
Codeglue (mobil)
Utgivare Re-Logic
505 Games
Spike Chunsoft (Japan)
Genre Actionäventyr
Plattform
Antal spelare Singleplayer
Multiplayer
Format Microsoft Windows
Playstation 3
Playstation Network
Xbox 360
Xbox Live Arcade
PlayStation Vita
Windows Phone
Android
iOS
Playstation 4
Xbox One
Medieformat DVD
Nedladdning
Arbetslag
Programmering Andrew "Redigit" Spinks
Distribution
Europa 15 maj 2013 (PSN)[4]
11 december 2013 (PSVita)[5]
USA 26 mars 2013 (PSN)[4]
17 december 2013 (PSVita)[5]
Japan 23 maj 2013 (PSN)[4]
6 februari 2014 (PSVita)[5][6]
Internationell 16 maj 2011 (PC)
27 mars 2013 (XBLA)[1]
29 augusti 2013 (iOS)[2]
13 september 2013 (Android)[3]
TBA (WSindows Phone)
Datorspelsportalen

Terraria är ett indie-plattformsspel med moment av äventyr, rollspel och worldbuilder-spel till dator och konsol. Spelet bygger på en Open world-princip (sandlåda/sandbox) och är ett icke-linjärt spel. Terraria är utvecklat av Re-Logic för Windows, Xbox 360, Playstation 3, Iphone och Android.

Genom att gräva utforska världen på ytan och under marken hittar spelaren kistor med föremål i, metaller i marken för att göra föremål och bättre utrustning. Spelet distribueras genom Steam och har lyckats sälja mer än 10 miljoner exemplar utan någon riktig marknadsföring, förutom videor på Youtube innan spelet släpptes och en link på Twitter av skaparen av datorspelet Minecraft, Notch. Terraria släpptes på Playstation Network i Nordamerika den 26:e mars 2013 och i Europa den 15:e maj samma år. Det släpptes på Xbox Live den 27:e mars 2013. [7]

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Spelet har liknats vid Minecraft i och med att spelvärlden består till stor del av block. Skillnaden är dock att Terraria är i 2D och därmed fungerar blocken annorlunda. Betydligt större mängder föremål som går att gå "igenom", det vill säga att de inte hindrar spelaren från att röra sig, finns också, bland annat träd, jättelika underjordsvampar och bakgrundsväggar till byggnader för att få ett djup i spelet.

Under spelets gång så kan spelaren hitta många olika sorters monster. Ett av de vanliga monsterna kallas "slime" och kan hittas väldigt ofta under dagtid eller i underjorden. Men när natten faller så kommer nya monster som "zombie" och "demon eye". I andra miljöer kan man även hitta mycket farligare monster, så som människoätande växter och demoner. I 1.2 kom ännu fler monster och bossar. Det kan också komma olika "event" såsom "frost moon", pumpkin moon", "solar eclipse" med mera. I frost-och pumpkin moon är det 20 vågor som man ska klara. Under vågorna kommer det olika sorters monster beroende på om dett är pumpkin-eller frost moon. Då spelaren har kommit en bit in i spelet så har denne tillräckligt med material för att göra rustning. Rustning består av tre olika delar, hjälm, brynja och byxor.

Utforskande och att finna sällsynta föremål är en stor del av Terraria, såväl som att bygga sitt hem.

När man har kommit ganska långt så kan man döda en Boss som heter The Wall of Flesh. Om man lyckas döda The Wall of Flesh så aktiveras det så kallade Hardmode som bland annat lägger till starkare fiender och gör nya sorters malmer tillgängliga.

De vanligaste miljöerna är skog och grottor. Det finns även öken och så kallad "corruption", dock är corruption ovanlig i början men växer efterhand. En mängd sällsynta miljöer, till exempel både över- och underjordisk djungel, en helvetesliknanade miljö kallad "underworld",där det finns en slags malm som kallas för "hellstone" som spelaren kan skapa vissa föremål av, exempel en Flamarang en brinnande bumerang Det finns också en så kallad "dungeon" existerar också i spelet. I uppdateringen 1.1 lades också hallowed-miljön (Bara Hardmode) till som innehåller enhörningar och en regnbåge, bland annat. I 1.2 kom en så kallad "crimson biome" som liknar corruption fast är lite mer rödaktigare. Där hittar man nya fiender.

NPCer är figurer som man kan låsa upp genom att göra vissa uppgifter som att döda bossar eller få vissa saker. Man börjar alltid med en NPC (Guide) som kan hjälpa en med nybörjartips och visa vad man kan tillverka med vissa föremål. De flesta andra NPCer har huvudsakligen funktionen att man kan handla med dem.

När spelaren skapar en värld så kommer spelaren alltid börja med en hacka, en yxa och ett svärd. Under spelets gång så kommer spelaren att hitta och tillverka bättre vapen och föremål. Långt nere i grottorna kan spelaren hitta många användbara föremål.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Release date is confirmed”. Terraria Online. http://www.terrariaonline.com/threads/release-date-is-confirmed.96505/. 
  2. ^ ”Forums”. Terraria Online. http://www.terrariaonline.com/threads/grab-your-gear-%E2%80%93-terraria-is-going-mobile.100972/. Läst 2013-10-03. 
  3. ^ ”Terraria”. Google Play. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.and.games505.Terraria. 
  4. ^ [a b c] ”PSN EU Release date CONFIRMED!”. Terraria Online. http://www.terrariaonline.com/threads/psn-eu-release-date-confirmed.99413/. Läst 2013-04-30. 
  5. ^ [a b c] ”Terraria confirmed for PS Vita!”. Terraria Online. http://www.terrariaonline.com/threads/terraria-confirmed-for-ps-vita.96797/page-56. 
  6. ^ 2014-01-15, Monomi From Danganronpa 2 And Toro Make Cameos In Terraria In Japan, Siliconera
  7. ^ PC Gamer, Terraria launch a huge success [1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

www.terraria.wiki.com