Terri Schiavo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Demonstration mot domen utanför sjukhuset där Terri Schiavo vårdades

Theresa Marie "Terri" Schiavo, född 3 december 1963, död 31 mars 2005, var en kvinna ifrån St. Petersburg i Florida (USA) som efter att ha kollapsat i sitt hem 1990 föll ned i vad som skulle komma att bli en form av livslång koma.

Efter tio veckor konstanterade läkarna att hon aldrig skulle vakna upp igen och att hon formellt befann sig i vegetativt tillstånd. Detta tillstånd innefattar en mycket allvarlig form av skada på hjärnan men skiljer sig formellt ifrån koma och hjärndöd.

En amerikansk lagändring 1998 gav de närmast anhöriga möjlighet att, efter en domstols godkännande, stänga av de system som håller en PVS-patient vid liv. Terrys make Michael Schiavo ansökte då om att få göra detta men hennes föräldrar, som var aktivt troende katoliker, höll inte med.

Ett antal rättgångar hölls och flera överklaganden genomfördes. Fallet fick ett enormt stort utrymme i amerikansk media. En av anledningarna till den stora uppståndelsen var att det på ett ganska tydligt sätt satte religion mot vetenskap i den meningen att föräldrarna motsatte sig verkställandet motiverat av sin katolska lära, som förbjuder dödshjälp, medan maken Michael Schiavo istället lutade sig på den slutsats som en klar majoritet av läkarna hade kommit fram till; att patienten inte var vid medvetande och att hon inte kunde räddas.