Grön vårtbitare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tettigonia viridissima)
Grön vårtbitare
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHopprätvingar
Orthoptera
UnderordningLånghornsrätvingar
Ensifera
FamiljVårtbitare
Tettigoniidae
SläkteTettigonia
ArtGrön vårtbitare
T. viridissima
Vetenskapligt namn
§ Tettigonia viridissima
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Grön vårtbitare (Tettigonia viridissima) är en art i insektsordningen hopprätvingar som tillhör familjen vårtbitare.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den gröna vårtbitaren har en kroppslängd på omkring 28 till 35 millimeter, honan vanligen något större än hanen. Kännetecknande för arten är en genomgående grönfärgad kropp, även om enstaka individer med mer gulaktig kropp eller grön kropp och gulaktiga ben ibland kan påträffas. Honan kan skiljas från hanen genom sitt långa äggläggningsrör (ovipositor). Hanen har också till skillnad från honan ett så kallat stridulationsorgan vid framvingarnas bas, som vanligen är brunaktigt mönstrat.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den gröna vårtbitaren har en palearktisk utbredning och finns i delar av Europa och Asien. I Sverige kan den hittas från Skåne och vidare norrut till Värmland och Uppland.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

En grön vårtbitare.
En grön vårtbitare som stridulerar

Den gröna vårtbitaren är en omnivor som lever i områden bevuxna av högre örter, buskar och lövträd. Hanen stridulerar, det vill säga spelar, för att locka till sig honor genom att gnida framvingarna mot varandra. Sången är tydligt hörbar för människan, ofta beskriven som ett upprepat ”zsi”, med en relativt snabb rytm och långa intervaller. I Sverige spelar den gröna vårtbitaren från augusti till september, oftast med en början redan under den sena eftermiddagen, men som mest intensivt under kvällen och natten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Ander, Kjell. Gräshoppor, syrsor och deras släktingar: Naturguide i färg om rätvingarnas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1978. ISBN 91-534-0464-5.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]