Thaumoctopus mimicus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mimic octopus
Mimic Octopus 1.jpg
Systematik
Rike Djurriket
Stam Mollusca
Klass Bläckfisk
Ordning Octopoda
Familj Octopodidae
Underfamilj Octopodinae
Släkte ''Thaumoctopus''
Norman & Hochberg, 2005
Art ''T. mimicus''
Vetenskapligt namn
§ 'Thaumoctopus mimicus'
Auktor Norman & Hochberg, 2005

Thaumoctopus mimicus (svenska Den härmande bläckfisken), är en art av bläckfisk som kan härma andra havslevande djur.

De flesta bläckfiskar är kända för att kunna ändra sin hudfärg och struktur för att smälta in i den omgivande bakgrunden, till exempel alger. Detta sker genom pigmentsäckar som kallas för kromatoforer. Den härmande bläckfisken innehåller även den kromatoforer och har också förmågan att smälta in i bakgrunden. Det som gör den härmande bläckfisken annorlunda än sina släktingar är dess förmåga att inte bara efterhärma formen av ett föremål, såsom koraller och stenar, utan även härma en del djur i form och beteende. Den härmande bläckfisken är den enda kända vattenlevande arten som kan imitera en mängd olika havsdjurs beteenden. Även om många djur kan imitera andra arter för att undvika eller skrämma andra så är den härmande bläckfisken den enda som kan välja mellan olika former för att anpassa sig efter den fiende den möter.

Den härmande bläckfisken upptäcktes först utanför kusten i Sulawesi, Indonesien, av en grupp forskare i början av 1990-talet.

Här kan vi se att Thaumoctopus nästan ser ut som en giftig orm med dess starka färger

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den härmande bläckfisken är en liten bläckfisk som har en genomsnittlig längd på 60 centimeter. Deras tentakler växer till cirka 64 centimeter.

Thaumoctopus mimicus naturliga pigment är en ljusbrun/beige men oftast är de i en vit- och brunrandig färg för att skrämma bort andra arter.