The Day After Tomorrow

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Day After Tomorrow
(The Day After Tomorrow)
Genre(r) Sci-fi, äventyr, katastroffilm
Regissör Roland Emmerich
Producent Stephanie Germain
Manus Roland Emmerich, Jeffrey Nachmanoff
Skådespelare Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal
Originalmusik Harald Kloser
Produktionsbolag Twentieth Century Fox, Centropolis Entertainment, Lions Gate Entertainment, Lions Gate Films Inc., Mark Gordon Productions
Premiär 2004
Speltid 124 minuter
Land  USA
Språk Engelska
Budget $125 miljoner
Intäkter $544 miljoner
IMDb

The Day After Tomorrow är en amerikansk science fiction-katastroffilm som gavs ut maj 2004. Filmen är baserad på boken The Coming Global Superstorm (2000, Diane Pub Co, ISBN 0-671-04191-6) av Whitley Strieber och Art Bell.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den amerikanske klimatologen Jack Hall (Dennis Quaid) håller föredrag på en FN-konferens i New Delhi, efter en expedition till Larsens shelfisAntarktis, för att redovisa resultaten om hur en tidigare global uppvärmning orsakat den senaste istiden, och att den nu pågående uppvärmningen kan ge en kommande istid om hundra eller tusen år. Med på konferensen är också USA:s vicepresident (Kenneth Welsh). Utanför lokalen träffar Jack även den skotske havsströmforskaren Terry Rapson (Ian Holm) i ett, för stora ovanlighetens skull, snöigt Delhi.

Sedan en kort tid har världen över drabbats av mycket extrema väderförhållanden och orsaken till dessa är en gåta för dem alla. Bland annat rekordkraftiga orkaner i tropikerna, tennisbollstora hagelkulor i Tokyo, regn- och åskoväder i nordligare breddgrader samt turbulens.

Hemma vid Hedland Climate Research Centre (Skottland) upptäcker Terry Rapson och hans kollegor via datoruppdatering att en till fyra havsbojar (för vattentemperatur) resulterar ordentliga temperaturfall i norra Atlanten. Terry blir orolig och kontaktar Jack, som bor i Washington och arbetar på NOAA. De misstänker att Nordatlantiska strömmen har förändrats, och därmed kan det vara slutet för det tempererade klimatet på norra halvklotet.

Samtidigt förvärras planetens väderförhållanden ytterligare. Bland annat jämnar ett flertal tornados hela Los Angeles med marken, regn orsakar översvämningar i New York, en kallfront från Arktis har skapat ett enormt stormsystem med gigantiska snöoväder på norra halvklotet. Stormsystemet orsakar även en enorm och snabb stigning av vattennivån i främst norra Atlanten, och medför en våg som dränker bland annat New York.

Jack Halls son Sam Hall (Jake Gyllenhaal), och Sams vänner, befinner sig på Manhattan i New York mitt under översvämningarna efter att ha deltagit i en frågetävling. På grund av det galna vädret är Jack mycket orolig över Sam och vill att han ska komma hem omedelbart, men all flygtrafik i landet har tvingats ställa in – och Sam med vännerna blir fast kvar på Manhattan i ett bibliotek.

Vid ett möte i Washington med Jack Hall, presidenten, vicepresidenten med flera visar Jack utefter modeller han och hans mannar på NOAA fått fram, hur de nya stormarna kommer förändra planeten inom endast tio dagar. Det är tre super-snöstormar på norra halvklotet som liknar tropiska orkaner till utseendet; den ena täcker hela Nordamerika, den andra Europa och den tredje hela Sibirien. I stormarnas öga sjunker temperaturen till -101 °C (-150 °F) och fryser snabbt ner allting i sin väg. När stormarna har upphört kommer flera meter is och snö täcka hela norra halvklotet, och därmed en ny istid med lika låga temperaturer som den senaste för cirka 10 000 år sedan. Jack föreslår att ledningen måste evakuera invånarna i södra halvan av USA söderut, eftersom det är för sent för de som bor längre norrut. Detta med stor anledning av att Jack haft svårigheter att övertala vicepresidenten, eftersom vicepresidenten dittills varit skeptisk till Jacks teorier.

I New York, när vattnet har börjat frysa till is och det börjar snöa, är det ett flertal människor som bestämmer sig för att försöka fly därifrån till fots söderut innan det är för sent. Sam har blivit ombedd av Jack att stanna kvar och söka skydd, och vänta ut stormen, och Sams kompani inklusive några till personer stationerar sig vid bibliotekets gamla öppna spis.

Jack bestämmer sig för att komma upp och rädda Sam, och tar med sina två kollegor han hade med sig till expeditionen på Antarktis; Frank (Jay O. Sanders) och Jason (Dash Mihok). På färden mitt i snöstormen passerar de många människor som förolyckats med sin vandringsflykt söderut, särskilt en stor grupp från biblioteket i New York som Sam inte lyckades övertala att stanna kvar.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Dennis Quaid   –  Jack Hall
  Jake Gyllenhaal   –  Sam Hall
  Emmy Rossum   –  Laura Chapman
  Dash Mihok   –  Jason Evans
  Jay O. Sanders   –  Frank Harris
  Sela Ward   –  Dr. Lucy Hall
  Arjay Smith   –  Brian Parks
  Ian Holm   –  Terry Rapson
  Kenneth Welsh   –  Vicepresidenten
  Amy Sloan   –  Elsa
  Sheila McCarthy   –  Judith
  Nestor Serrano   –  Gomez
  Christopher Britton   –  Vorsteen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]