The Legendary Pink Dots

Från Wikipedia
The Legendary Pink Dots
The Legendary Pink Dots live i Bolków 2007.
BakgrundStorbritannien London, England, Storbritannien
GenrerExperimentell rock, psykedelisk rock, ambient, industrial, noiserock, synthpop
År som aktiva1980 –
SkivbolagROIR, Beta-lactam Ring Records, Terminal Kaleidoscope, Car Crash International, Flesh Eating Ants Records, Soleilmoon Recordings, PIAS Recordings, InPhaze
ArtistsamarbetenMimir, The Tear Garden
WebbplatsOfficiell webbplats
Medlemmar
Edward Ka-Spel
Phil Knight
Erik Drost
Raymond Steeg
Tidigare medlemmar
Ryan Moore
Bob Pistoor
April White
Patrick Wright
Lilly Ak
"Macrobiotic" Bart
Marylou Busch
Rik Chevrolet
Tony Copier
Sally Graves
Barry Gray
Vincent Hoedt
Calyxx Ka-Spel
Lisa
Michael Marshall
Hans Meyer
Nienke
Elke Peucker
Jason Salmon
Mark Thrasher
Keith Thompson
Edwin von Trippenhof
Frank Verschuuren
Julia Niblock Waller
Patrick White
Graham Whitehead
Halekka Malaizhista
Martijn de Kleer
Niels van Hoorn

The Legendary Pink Dots är en musikgrupp som grundades i London i slutet av 1970-talet och som, trots att de aldrig haft ett genombrott i de breda lagren, genomgående har influerat sin musikaliska samtid. Edward Ka-Spel, som sjunger, är bandets frontfigur, och tillsammans med The Silver Man (Phil Knight) är han den enda av bandets kvarvarande originalmedlemmar. Dock meddelade den senare under turnén i Nordamerika i oktober 2022 på Facebook att han kommer att sluta turnera med bandet med omedelbar verkan.

Musiken som de spelar är högst originell, och är svår att kategorisera då bandet spänner över ett stort spektrum av musikaliska discipliner. Av recensenter brukar ljudet som de spelar beskrivas som en blandning mellan psykedelisk rock, Krautrock (helst Can), industrimusik och synthpop. Paralleller har dragits mellan bandet och Pink Floyd. Texterna som bandet sjunger kan beskrivas som influerade av klassisk poesi med lätt absurda inslag som emellanåt gör texterna svårförståeliga. Bandet har givit ut över 100 musikalbum sedan starten, och kommer att turnera i Europa 2023, med start på Poppodium Q-Factory i Amsterdam.

1984 flyttade bandet till Amsterdam, vilket ledde till att originaluppsättningen förändrades. Originalbasisten, Roland Callaway, lämnade bandet i samband med flytten. Bandet har även samarbetat med Skinny Puppys cEvin Key, vilket resulterade i bandet The Tear Garden. Samma cEvin Key medverkade även på bandets album från 1994, 9 Lives to Wonder.

The Legendary Pink Dots uppträdde på Stadt Hamburg i Malmö 1991 (där även Edward Ka-spel uppträdde solo, som förband till Tuxedomoon), och hösten 2003 och 2004Debaser i Stockholm och Vogon Variety i Malmö.

Diskografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum
Livealbum
Samlingsalbum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]