The Melancholy of Haruhi Suzumiya

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Melancholy of Haruhi Suzumiya

涼宮ハルヒの憂鬱
(Suzumiya Haruhi no yūutsu)

Genre Komedi, science fiction
Light novel
Författare Tanigawa Nagaru
Illustratör Ito Noizi
Förlag Japan Kadokawa Shoten
Taiwan Kadokawa Media (Taiwan)
Produktion 6 juni 2003 -
Antal volymer 11
Manga
Mangaka Makoto Mizuno (bild)
Förlag Japan Kadokawa Shoten
Publicering maj 2004 – december 2004
Volymer 1
Manga
Mangaka Tsugano Gaku (bild)
Förlag Japan Kadokawa Shoten
Publicering november 2005
Volymer 16
TV-anime
Regissör Yamamoto Hiroshi
Studio Kyoto Animation
Sändes först 2 april 20062 juli 2006
Antal avsnitt 14
Anime- och mangaportalen

The Melancholy of Haruhi Suzumiya (japanska: 涼宮ハルヒの憂鬱 Suzumiya Haruhi no yūutsu?) är en anime och manga baserad på en romanserie av Tanigawa Nagaru. Serien är en parodi på anime- och manga-kultur.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen kretsar kring Haruhi, som just börjat gymnasiet. Haruhi deklarerar redan från första skoldagen att hon inte är intresserad av vanliga människor, men om det finns några utomjordingar, tidsresenärer eller personer med ESP-förmågor så kan de vända sig till henne.

Efter att ha genomsökt skolans samtliga klubbar efter intressanta människor och misslyckats bestämmer sig Haruhi för att bilda en egen klubb, SOS団 (SOS-dan, SOSkåren). Förkortningen står för Sekai wo Ooini moriagerutame no Suzumiya Haruhi no Dan - Suzumiya Haruhis förening för att rädda världen genom att fylla den med roligheter.

Under och efter klubbens bildande genomsöker Haruhi skolan efter intressanta karaktärer att fylla klubben med, och lyckas få ihop ett klientel som stämmer in skrämmande väl på hennes krav. Den slutgiltiga gruppbesättningen består nämligen av Haruhi själv, människan Kyon som är Haruhis utvalda, tidsresenären Mikuru, rymdvarelsen Yuki och Itsuki som har vissa ESP-förmågor.

Genom de följande avsnitten driver Haruhi sina klubbmedlemmar, och särskilt Kyon, till vansinne när de tvingas ställa upp på hennes nycker och genomför alla hennes uppdrag. Snart uppdagas också att det finns ett starkt skäl till varför just Haruhi har lyckats samla alla dessa människor omkring sig, och svaret kan vara så enkelt som att det hände för att det var precis vad hon ville.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Medlemmar i SOSkåren[redigera | redigera wikitext]

Haruhi Suzumiya
Den excentriska och nyckfulla huvudfiguren i serien. Hon påstår sig bara vara intresserad av utomjordingar, tidsresenärer och personer med utomsinnlig varseblivning.
Kyon
Den enda normala människan i SOS-kåren. Namnet "Kyon" är egentligen ett smeknamn och hans riktiga namn är ännu inte känt.
Yuki Nagato
Den enda medlemmen av SOSkåren som inte blev rekryterad av Haruhi utan blev medlem när Haruhi tog över litteraturklubbens klubbrum. Yuki var från början den enda medlemmen i litteraturklubben. Hon är duktig på datorer och på att spela gitarr. Yuki är en utomjording.
Mikuru Asahina
Mikuru är ett år äldre än alla andra i klubben och blev med våld rekryterad av Haruhi främst på grund av hennes utseende. Mikuru är egentligen en tidsresenär.
Itsuki Koizumi
Itsuki är en mystisk utbytesstudent och medlem i en hemlig organisation som kallas just "Organisationen". Organisationen består av speciella människor med PSI-krafter. Itsuki fick i uppdrag av Organisationen att observera och skydda Haruhi, varefter Haruhi rekryterade honom av den enkla anledningen att han var en "mystisk utbytesstudent".

Klass-/skolkamrater[redigera | redigera wikitext]

Asakura Ryōko
Ryōko är till början en väldigt trevlig och snäll person. Hon tänker mycket på Haruhi och hur hon skiljer ut sig själv från resten av klassen.
Hur som helst så visar det sig att hon är Yukis backup ifall någonting skulle inträffa. Från början uppmuntrar hon Kyon att starta en relation med Haruhi försöker senare mörda honom. Men Yuki stoppar henne och raderar henne från den fysiska världen.
Tsuruya
Tsuruya är Mikurus hyperaktive vän. Det mesta hon vet om SOSkåren kommer från vad Mikuru själv berättar för henne (hon säger ofta "Mikuru har berättat mycket om dig!"). Tsuruya är en otroligt glad person som skrattar och ler i princip hela tiden med hår som går ner till anklarna.
Tsuruya spelar med som biroll i SOSkårens film: Mikuru Asahina's Adventure.
Taniguchi och Kunikida
Taniguchi och Kinikida är Kyons klasskamrater. Kunikida gick på samma skola som Kyon tidigare innan High School medan Taniguchi bara råkade sitta bredvid honom. Båda två spelade biroller i SOSkårens film: Mikuru Asahina's Adventure.
Dessa två syns oftast tillsammans.
Taniguchi är en typisk flick-älskande kille som sätter betyg på varenda tjej han ser baserade på hans eget tycke och smak. Alla tjejer med ett "A"-betyg memoreras genast automatiskt med hela deras namn (Ryōko Asakura och Yuki Nagato är AA+ respektive A- enligt Taniguchi).
Kunikida säger inte mycket alls i serien, när de två väl kommer i bild är det främst Taniguchi som pratar.
Datorklubbens ledare
Hans namn har ännu inte nämnts men han är ledare för Datorklubben som oturligt nog ligger granne med SOSkårens klubbrum. Haruhi stormade in och tog deras nyaste dator med hjälp av att bokstavligt talat sparka honom på Mikuru och fotografera det hela för att sedan fnissa och säga "Nu har jag bilderna på dina sexuella övergrepp", samt utpressa honom genom att hota att sprida ut bilderna på hela skolan. Haruhi använder också bilderna för att tvinga Datorklubben att koppla in bredbandsuppkoppling i SOSkårens klubbrum.
Detta har han naturligtvis inte kommit över och senare i serien så utmanar han dem i ett spel kallat The Day of Sagittarius III, ett SciFi-strategispel som de själva tillverkat. Om Datorklubben vinner så vill de ha tillbaka datorn Haruhi tog från dem, om Datorklubben skulle förlora så skulle han ge dem datorn samt fyra laptops, en till varje medlem.
En dag kom det en flicka som påstod sig vara hans flickvän men det visade sig att han inte hade en.

Andra rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Kyons Syster
Liksom Datorklubbens ledare och Kyon själv så har hennes namn inte heller blivit nämnt i animen.

Light novel[redigera | redigera wikitext]

Manga[redigera | redigera wikitext]

Anime[redigera | redigera wikitext]

Avsnittslista[redigera | redigera wikitext]

The Melancholy of Suzumiya Haruhi visas inte i kronologisk ordning som de flesta andra animeserier. Alltså går inte avsnitten i tidsenlig ordning.
Titel Lanseringsdatum Avsnitt #
Sändningsdatum
Avsnitt #
Kronologiskt
Mikuru Asahina's Adventure - Episode 00
Asahina Mikuru no Bouken Episode 00
朝比奈ミクルの冒険 Episode 00
2006-04-02 01 11
The Melancholy of Haruhi Suzumiya I
Suzumiya Haruhi no Yūutsu I
涼宮ハルヒの憂鬱I
2006-04-09 02 01
The Melancholy of Haruhi Suzumiya II
Suzumiya Haruhi no Yūutsu II
涼宮ハルヒの憂鬱II
2006-04-16 03 02
The Boredom of Haruhi Suzumiya
Suzumiya Haruhi no Taikutsu
涼宮ハルヒの退屈
2006-04-23 04 07
The Melancholy of Haruhi Suzumiya III
Suzumiya Haruhi no Yūutsu III
涼宮ハルヒの憂鬱III
2006-04-30 05 03
Remote Island Syndrome (Part I)
Kotou Shoukougun (Zenpen)
孤島症候群(前編)
2006-05-07 06 09
Mystérique Sign
Misuterikku Sain
(ミステリックサイン)
2006-05-14 07 08
Remote Island Syndrome (Part II)
Kotou Shoukougun (Kouhen)
孤島症候群(後編)
2006-05-21 08 10
Someday in the Rain
Samudei in za Rein
サムデイ イン ザ レイン
2006-05-28 09 14
The Melancholy of Haruhi Suzumiya IV
Suzumiya Haruhi no Yūutsu IV
涼宮ハルヒの憂鬱IV
2006-06-04 10 04
The Day of Sagittarius
Iteza no Hi
射手座の日
2006-06-11 11 13
Live Alive
Raibu Araibu
ライブアライブ
2006-06-18 12 12
The Melancholy of Haruhi Suzumiya V
Suzumiya Haruhi no Yūutsu V
涼宮ハルヒの憂鬱Ⅴ
2006-06-25 13 05
The Melancholy of Haruhi Suzumiya VI
Suzumiya Haruhi no Yūutsu VI
涼宮ハルヒの憂鬱Ⅵ
2006-07-02 14 06

Film[redigera | redigera wikitext]

Den 6 februiar 2010 gjordes en film baserad på serien. Filmen heter "The Disappearance of Haruhi Suzumiya" (svenska = Försvinnandet av Haruhi Suzumiya) och den sålde över 200,000,000 yen.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

Trivias från animen finns listade i SOS-Brigade Wiki (Vissa kan vara spekulationer från fansen)

Signaturmelodier[redigera | redigera wikitext]

Startlåtar
Slutlåtar

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]