The Sims Medeltiden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Sims Medeltiden
Originaltitel The Sims Medieval
År 2011
Utvecklare Electronic Arts
Utgivare Electronic Arts
Genre Livssimulator, Äventyrsspel
Perspektiv Tredjeperson
Antal spelare Singleplayer
Format Microsoft Windows, Mac OS X
Medieformat DVD, Nedladdning
Version 1.3.13
Arbetslag
Musik John Debney
Spelserie
Spelserie The Sims
Distribution
Australien 25 mars 2011
Europa 24 mars 2011
USA 22 mars 2011
Åldersrekommendation
ACB M
ESRB T
PEGI 12+
USK 6
Datorspelsportalen

The Sims Medeltiden är ett fristående datorspel i The Sims-serien utvecklat och utgivet Electronic Arts till Microsoft Windows och Macintosh. Spelet släpptes den 22 mars 2011. Som titeln lyder så utspelas spelet under medeltiden, där spelarens sim kan bygga ett eget kungarike.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

I The Sims Medeltiden fokuserar man på tillväxten av ett litet rike, som befolkas av ett fåtal simmar. Det ger vissa begränsningar för den fria spelaren eftersom varje spel med sin sim är utformat för att uppfylla simmens ambitioner och är uppdelat i enskilda uppdrag, där spelaren styr en, två eller tre spelbara "hjältar" som bor i sina egna hem. Spelarens sim måste ta hand om riket inom 4 aspekter: hälsa (invånarnas hälsa), säkerhet (säkerhet och stabilitet inom riket), kultur (konst och religion) och kunskap (utbildningsnivå inom riket.) Det finns 10 spelbara hjältekaraktärer att välja på och man kan välja vilken byggnad de ska bo i, anpassa deras utseende och personlighet. Dessa är:

  • Monarken (Kungen eller Drottningen) som bor i tronrummet, tar hand om det mesta politiska i kungadömet.
  • Riddaren är den främsta försvaret i kungadömet. När man köper riddarens baracker får man även en krigsarmé och en träningsgård.
  • Spionen har ett visst ansvar för samhällets försvar, men de ska även sprida kunskap. De är experter på att smyga, tillverka gifter m.m. Om det behövs kan de även göra svärdstrider utan att ha någon rustning.
  • Trollkarlen är den främsta läran i kungadömet. Simmen kan memorera trollformler och är mycket lojal mot Doktorn.
  • Doktorn är den främsta hälsapersonen i kungadömet. Den har ett operationsbord där den åderlåter; låter iglar suga ut blod från passienten, när de tagit tillräckligt behandlar de simmen.
  • Smed är den sim som måste ge svärd och rustningar till monarken, riddaren och smeden. Den ger även utrustningar till olika i kungarikets armé.
  • Handelsman är den sim som byteshandlar med andra allierade städer.
  • Simonitprästen är den sim som sprider Simons lära vidare till simmarna. En lära som säger att man måste följa en mängd regler mot att leva ett rikt liv.
  • Petrusprästen är den som sprider Petrus lära vidare till simmarna. En lära som säger att man bara behöver vara snäll mot andra så blir allt bra. De lever mycket fattigt.

Spelaren kan uppfylla olika uppdrag i riket, som kan genomföras med hjälp av rikets hjältar (eller specialister). Till exempel kan spelaren använda en trollkarl och en läkare som kan samarbeta på ett uppdrag eller en riddare och en monark på ett annat. Spelarens sim kan påverka hjältarnas framgång på uppdragen beroende på simmens erfarenheter och egenskaper. Spelaren får välja hur hjältarna ska genomföra uppdraget. Vid slutförandet av ett uppdrag ökar en eller flera av rikets aspekter och ger poäng, vilket gör att spelaren kan köpa nya byggnader för sina hjältar. Spelaren kan anpassa inredningen av byggnaderna, men man kan inte förändra strukturen eller formen av dem.

Till skillnad från resten av serien, med undantag från The Sims, brukar simmarna inte genomgå olika livsfaser. Simmarna kan ha en familj, men familjemedlemmarna är inte spelbara och barnen kan aldrig växa upp om inte hjältesimmen råkar dö så kan barnet ta hjältesimmens plats.

Expansioner[redigera | redigera wikitext]

Hittills har en expansion till spelet släppts, The Sims Medeltiden: Pirater och adel. Expansionen låter spelarna anta nya uppdrag och få tillgång till många nya föremål. Spelets lanseringsdatum i Sverige var 1 september 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]