The View (talkshow)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Views programledare Whoopi Goldberg i studion
Vladimir Putin blir intervjuad av programledaren Barbera Walters 2001 i Kremlin.

The View är en populär daglig amerikansk talkshow som sänds på TV-nätverket American Broadcasting Company. Showen, som direktsänds de flesta dagar, visas kl 11.00 EST och är en del av programblocket ABC Daytime. Programmet är skapat av TV-veteranen Barbara Walters tillsammans med Bill Geddie och båda agerar idag som programmets exekutiva producenter. Programmet består av en panel med fem kvinnor i olika åldrar som agerar som programledare. Whoopi Goldberg och Barbara Walters är huvudprogramledare och leder diskussionerna, de andra programledarna kring bordet är Joy Behar, Elisabeth Hasselbeck och Sherri Shepherd. Programmet visas i dagsläget inte av någon i Sverige tillgänglig kanal.

Historia[redigera | redigera wikitext]

The View sändes för första gången den 11:e augusti 1997 som en ersättare till Caryl & Marilyn: Real Friends, som lades ner till följd av låga tittarsiffror från ratings. The View visade sig bli en stor framgång bland de kvinnliga tittarna är 2009 en av USA:s mest sedda dagliga talkshows med kopior världen över. The Views studio var till en början uppbyggd kring en överbliven dekor föreställande ett vardagsrum från nedlagda såpoperan The City. ABC gav The View en helt ny dekor för programmets femte säsong då programmet frångick känslan av ett hem i studion. The Views studio ligger vägg i vägg med såpoperan All My Children hos ABC Television Studios på 66th Street, upper West Side, Manhattan i New York.

Panelmedlemmar[redigera | redigera wikitext]

The View har under sina 14 år (2011) i luften haft tio olika panelmedlemmar. Barbara Walters och Joy Behar är de enda av originalpanelen som fortfarande medverkar i showen. Walters medverkar i genomsnitt tre dagar i veckan då hon även har andra programuppdrag för nätverket ABC. Whoopi Goldberg eller Barbera Walters agerar programledare (moderator) i varje program.

      Originalpanelmedlem       Ersättare; Nuvarande panelmedlemmar i fet stil.

Plats Namn Första program Sista program
1:a
(Moderator)
Meredith Vieira 11 augusti 1997 9 juni 2006
Rosie O'Donnell 5 september 2006 23 maj 2007
Whoopi Goldberg 4 september 2007
2:a Joy Behar 12 augusti 1997
3:e Star Jones 11 augusti 1997 27 juni 2006
Sherri Shepherd 10 september 2007
4:e Debbie Matenopoulos 11 augusti 1997 24 december 1998
Lisa Ling 3 maj 1999 5 december 2002
Elisabeth Hasselbeck 24 november 2003
5:e Barbara Walters 11 augusti 1997

Kopior och lokala versioner[redigera | redigera wikitext]

Sedan starten 1997 har The View blivit ett format kopierat av tv-bolag världen över. Mest utmärkande av dessa är Storbritanniens ITV som dagligen sänder sin The View-kopia Loose Women. I Sverige gjorde TV4 den mindre lyckade kopian Förkväll med bland andra Carolina Gynning och Carina Berg som programledare. Förkväll blev dock aldrig någon succé och lades ner efter ett knappt år i etern på grund av dåliga tittarsiffror.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]