Thomas Cook Airlines Scandinavia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Thomas Cook Airlines Scandinavia A/S
Thomas Cook Scandinavia A321.jpg
Flygfakta
Callsign VIKING
IATA DK
ICAO VKG
Baser Köpenhamn
Billund
Stockholm
Göteborg-Landvetter
Malmö
Oslo
Helsingfors
Bonusprogram Finns ej
Medlemsklubb Finns ej
Allians Thomas Cook
Flottstorlek 14
Destinationer Thailand, Karibien, Medelhavet, Egypten & Kanarieöarna
Företagsfakta
Huvudkontor Köpenhamn
Historia
Grundat 1964 som Danska Conair (A/S Consolidated Aircraft Corporation of Scandinavia) av Simon Spies
Övrigt
Webbplats Thomas Cook Airlines
Thomas Cook (Mytravel Airways) Airbus A320-200 påbörjar en flygning. (MyTravel-färger)
En Boeing 767 från Thomas Cook Airlines I England.

Thomas Cook Airlines Scandinavia, är Skandinaviens största charterbolag som flyger för resebyråerna Ving och Globetrotter i Sverige. I Norge och Danmark flyger man för bolagen Ving.no, Gullivers Reiser och Spies, i Finland flyger man för Tjäreborg, samtliga dessa operatörer ägs av Thomas Cook Northern Europe och ingår tillsammans med flygbolaget i huvudägaren Thomas Cook Group plc som är en av världens största arrangörer av semesterresor med flyg. Under ett år reser cirka 2,9 miljoner passagerare till 38 olika destinationer med Thomas Cook Airlines.

Bolaget har sitt ursprung i Danska Conair (grundat 1964 av Simon Spies) som slogs ihop med SAS charterflygbolag Scanair och bildade tillsammans Premiair. I samband med Airtours namnbyte till MyTravel Group bytte Premiair namn till MyTravel Airways. Den 9 maj 2008 bytte MyTravel Airways namn till Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Flygbolaget har sin huvudbas på södra delen av Köpenhamns flygplats. Där har bolaget plats för att göra service på sina egna flygplan. Här bedrivs även huvudkontor, onlineförsäljning och airshoppen.se. Bolaget har egen underhållspersonal vid samtliga baser som gör service samt tar hand om flygplanen mellan flygningar både dagtid och nattetid.

Bolaget har flera gånger vunnit pris för att vara luftens bästa val. Bolaget är också ISO-certifierat som ett grönt bolag där allt avfall sorteras och det mesta återvinns.

Bolaget är döpt efter den engelske pionjären Thomas Cook som var den man som uppfann charterkonceptet. Han skapade resor åt rika britter i början av 1900-talet där man kunde köpa ett paket med båtresa, hotell, guider och hemresa, allt i ett. I början gick resorna först och främst till det exotiska Egypten och varade i upp till sex månader. Denna typ av resor var helt revolutionernade på sin tid och blev snabbt mycket populär.

Flotta[redigera | redigera wikitext]

Thomas Cook Scandinavia
Flygplan I flotta Order Passagerare Anteckning
Airbus A321-211 9 212
Airbus A330-200 2 323
Airbus A330-300 3 396
Total 14

Huvudbas Köpenhamn. Crew-baser i Köpenhamn, Billund, Malmö, Göteborg, Stockholm, Helsinki och Oslo. Flyger dessutom från flera mindre flygplatser i hela Skandinavien.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]