Thomas Dellert

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Thotte Dellert)
Hoppa till: navigering, sök
Thomas Dellert
Tdpe 0003 xs Tommy D Crooner.jpg
Thomas Dellert som Tommy D the Crooner
Födelsenamn Thomas Knutson Dellert Bergh
Pseudonym(er) Tommy Dollar, Thomas Dellacroix
Född 12 juli 1953 (60 år)
Bakgrund Sverige Sverige
Genre(r) Konceptkonst, Målarkonst, Kollage, Installation (konst), Fotografi, Kortfilm, Ready-made, Musik
Instrument Sång
Webbplats http://www.thomasdellert.com/

Thomas Dellert, pseudonymer Tommy Dollar och Thomas Dellacroix, född Thomas Knutson Bergh 12 juli 1953 i Stockholm, är en svensk artist, konstnär och fotograf bosatt och verksam i Berlin.

Som bildkonstnär har hans konst visats vid över 100 utställningar världen över, såsom The Absolut Vodka Collection, The Heinz collection, Le Grand Palais i Paris och på flera museer, såsom United States Holocaust Memorial Museum.

Död och framgång är ett centralt tema i Dellerts konstnärskap, jämte ironi och humor kombinerat med skräck. Hans arbete präglas av ett humanistisk förhållningssätt och lånar ofta motiv från krig och mord. Som pacifist motsätter han sig genom sitt konstnärliga uttryck såväl detta som totalitära regimer, intolerans, fanatism och fundamentalism.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Thomas Dellert och Sex Pistols 1977. Foto: Bruno Ehrs.

Thomas Dellert föddes 1953 som son till operasångerskan Kjerstin Dellert i hennes äktenskap med Carl-Olof Bergh. Thomas Dellert har två söner och har varit gift två gånger, först med Tatiana Dellert-Diem samt andra gången med Agnieszka Dellfina.

Han är sedan 2011 bosatt och verksam i Berlin.

Som Thotte Dellert scendebuterade han 1975 i kabarén AlexCab på den klassiska nattklubben hos Alexandra CharlesBiblioteksgatan 5 i Stockholm och medverkade även vid uppsättningens Göteborgsturné.[1][2] Tillsammans med sin mor och styvfar, dansören Nils-Åke Häggbom, uppträdde han 1977 i en krogshow på Trädgår'n i Göteborg.[3] 1988 Medverkade han i uppsättningen av Me and my girlIntiman.[3]

Utöver framträdanden är Dellert verksam som konstnär och fotograf. Som det sistnämnda samarbetade under det tidigare 2000-talet med sin dåvarande hustru, Agnieszka Dellfina, vilka tillsammans hade utställningar i Sverige och utomlands.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Dagbladet 1975-09-14 s 20
  2. ^ Göteborgs-Tidningen 1975-11-21 s 16
  3. ^ [a b] Myggans nöjeslexikon, band 4 (Höganäs 1990), sid 110.
  4. ^ Thomas Dellacroix, Agnieszka Dellfina, konstbiennalen Avesta Art 2008, läst 2008-11-02

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]