Thunderbolt

Från Wikipedia
För attackflygplanet (1972), se Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II.
För jaktflygplanet (1941), se Republic P-47 Thunderbolt.

Thunderbolt (tidigare kallat Light Peak)[1] är en höghastighetsöverföringsteknik för data framtagen av Intel, avsedd att länka samman elektroniska apparater med varandra. Thunderbolt medger både optisk och elektrisk överföring.[2] Tekniken förenar PCI Express- och DisplayPort-standarderna till en och samma seriella databuss,[1] och är avsedd att kombinera höga prestanda, enkelhet och flexibilitet. Thunderbolt kan leverera en hög överföringshastighet, med början i hastigheter om 10 Gbit/s, och med en potentiell hastighet uppåt 100 Gbit/s inom tio år efter lanseringen.[3]

Tekniken är designad för att bli en ersättare till alla andra moderna databussar, som exempelvis SCSI, SATA, USB, Firewire, PCI Express och HDMI. En fördel med detta – utöver den ökade dataöverföringshastigheten – är att man endast behöver en typ av elkabel. I förhållande till de övriga standarderna har Thunderbolt längre räckvidd och stöder flera kommunikationsprotokoll; därtill är kontaktdon och i vissa fall även kablar i allmänhet mindre än i fallet med övriga nämnda standarderna.

Thunderbolt gjorde kommersiell debut i persondatorer den 24 februari 2011 när Apple lanserade nya bärbara Macbook Pro-modeller, där Mini DisplayPort-porten från tidigare modeller var ersatt av en Mini DisplayPort-kompatibel Thunderbolt-port.[4] Thunderbolt 2 fördubblar hastigheten till 20 Gbit/s, medan Thunderbolt 3 klarar 40 Gbit/s samt använder sig av anslutningen USB-C istället för Mini DisplayPort.

Referenser