Tintin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För serien, se Tintins äventyr.
Tintin
Publikationsinformation
Originalnamn Tintin
Första framträdande Tintin i Sovjet
Skapad av Hergé
Karakteristiskt
Art Människa
Hemvärld Belgien Belgien
Partners Milou, kapten Haddock, Dupondtarna
Vänner Milou
Kapten Haddock
Professor Kalkyl
Dupondtarna

Tintin är en seriefigur skapad av den belgiske serieskaparen Georges Remi, alias Hergé och huvudperson i seriesviten Tintins äventyr.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Tintin (vars namn betyder ungefär "ingenting alls" på franska) baserades till stor del på en av Hergés tidigare skapelser, nämligen scouten Totor, lämmelpatrullens oförskräckte ledare. Totors äventyr publicerades mellan 1926 och 1929 i den belgiska månadstidningen "Le Boy-scout Belge", 'Den belgiske pojkscouten'. Hergé, som var anställd på Le XXème Siècle och blivit tilldelad huvudansvaret för "Le Petit Vingtième", fick i uppdrag att göra en uppbygglig serie där Belgien framställdes i positiv dager mellan de äventyr som läsarna krävde. Hergés lösning blev att skicka huvudpersonen till olika exotiska platser, och då blev yrket som reporter idealiskt. Trots att Tintin nästan alltid är ute på uppdrag, skildras hur han skriver en artikel bara en gång (i Tintin i Sovjet).

Seriefiguren Tintin är en ung man med mer eller mindre neutrala drag, bortsett från att han ofta blir involverad i farliga fall som han klarar sig ur genom sitt mod. Framför allt är Tintin rätt slätstruken i jämförelse med seriens bifigurer.

Men Tintin förändrades under seriens gång. Från att ha varit lite rebellisk under de tidiga albumen, blev han med början i albumet Castafiores juveler en mer passiv figur som väntade på att äventyren skulle komma hem till honom. Den trenden blev än mer tydlig i de två sista albumen Plan 714 till Sydney och Tintin hos gerillan. Vissa fans anser att de albumen sviker Tintin som figur, andra menar att de är de mest välgjorda och underhållande albumen.

Men genomgående för hela serien är att Tintin är mycket händig, intelligent och alltid kapabel att agera snabbt i svåra situationer. Han kan manövrera flygplan, helikopter, ubåt, vanlig båt och till och med stridsvagn. Dessutom kan han hantera ett flertal olika vapen och i Blå Lotus förefaller han också vara en mycket god slagskämpe. Det framgår också i Krabban med guldklorna att han är en bra skytt, att han talar ett flertal olika språk och är skicklig på att lösa diverse chiffer och gåtor. Han behärskar även bergsklättring och många tekniska områden. Dessutom är han vältränad och har en mycket bra kondition.

Andra namn[redigera | redigera wikitext]

Ibland under äventyrens gång har Tintin använt alias eller blivit kallad för andra namn

Sysselsättning[redigera | redigera wikitext]

Trots att Tintin är journalist, är det mycket sällan han utövar sitt yrke. Hans yrke framgår tydligast i Tintin i Sovjet. I albumet Tintin i Kongo är han utsänd just som journalist, men sedan blir det mera sällsynt. Dock blir han ofta igenkänd som den kände journalisten.

I Månen tur och retur deltar han också som journalist och skall skriva om den första månfärden.

I Den mystiska stjärnan nämns han som den som representerar pressen i presentationen av polarexpeditionens deltagare.

I Tintin i Amerika är han utsänd för att rapportera om det stora gangsterkriget i Chicago.

Avrättningar[redigera | redigera wikitext]

Vid flera tillfällen bakbinds Tintin och hans avrättning verkar nära, men på något sätt klarar han sig alltid ur knipan.

 • I Tintin i Sovjet står han upp mot ett militärbefäl och ställs då inför en exekutionspatrull. Hans liv räddas dock då han vid ett obestämt tillfälle bytt ut gevärens kulor mot papiér-maché.
 • I Tintin i Kongo blir han falskt anklagad för att ha stulit och förstört en fetisch och binds fast i en hydda för att dödas på morgonen.
 • I Tintin i Amerika binds han av indianer mot en totempåle. Senare blir han dömd till hängning efter att han blivit oskyldigt anklagad för bankrån. Han kastas också i sjön med (flytande) fotboja av Chicagos gangsters i detta album.
 • I Faraos cigarrer skall han arkebuseras som spion. Man kan även misstänka en planerad mumifiering av både Tintin och Milou i denna pyramidala berättelse.
 • I Blå Lotus skall Tintin halshuggas av japanska styrkor anklagad för 1. spioneri, 2. mordförsök, 3. våld mot högre officer och 4. olovligt bärande av uniform. Här blir Tintin även utsatt för en mer "privat" halshuggning, som dessbättre avbryts.
 • I Det sönderslagna örat är Tintin på väg att avrättas i San Theodoros för att de tror att han har smugglat in bomber i landet.
 • I albumet Solens Tempel skall Tintin och Haddock straffas med döden för att de trängt in i Solens Tempel. Avrättningsmetoden är bränning på bål, vilket ska antändas av solens strålar. Avrättningen avbryts tack vare en solförmörkelse.

Det förekommer flera andra tillfällen då Tintin riskerar livet.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Tintins svenska röst har framförts av Tomas Bolme[1], Mats Qviström[2], Jacob Hård[3] och Jesper Adefelt[4].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.dubbningshemsidan.se/credits/tintinsaventyr/
 2. ^ http://www.dubbningshemsidan.se/credits/tintin/
 3. ^ http://www.dubbningshemsidan.se/credits/tintin-solenstempel/
 4. ^ http://www.dubbningshemsidan.se/credits/tintin-enhorningenshemlighet/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]