Tjörn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Tjörn (olika betydelser).
Koordinater: 58°01′N 11°38′Ö / 58.017°N 11.633°Ö / 58.017; 11.633
Tjörn
Ö
Satellitbild av Tjörn.
Satellitbild av Tjörn.
Land  Sverige
Län Västra Götaland
Kommun Tjörns kommun
Koordinater 58°01′N 11°38′Ö / 58.017°N 11.633°Ö / 58.017; 11.633
Area 147 km²
Tjörns läge vid bohuskusten.
Tjörns läge vid bohuskusten.

Tjörn (Enligt SCB: Tjörn-Mjörn[1]) är en ö i Bohuslän, Västra Götalands län, Sverige. Enligt SCB[2] är Tjörn, efter Gotland; Öland, Södertörn-Nacka, Orust, Hisingen och Värmdö Sveriges sjunde största ö[3], på 147 km² och omkretsen är ca 190 kilometer.[4] Tjörn är en naturligt skapad ö eftersom den skiljs från fastlandet och från Orust av ett antal fjordar och sund. Därmed är den Sveriges sjätte, naturligt skapade största ö. Tjörn utgör huvuddelen av Tjörns kommun och omges av öarna Stora Dyrön, Flatholmen, Härön, Klädesholmen, Lilla Askerön, Lilla Brattön, Mjörn (som SCB räknar som halvö), Tjörnekalv och Åstol. Tjörn ligger söder om Orust; Sveriges fjärde största ö och norr om Marstrand.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Tjörn är anslutet till Stenungsund på fastlandet, via Tjörnbron, och till Orust i norr via Skåpesundsbron. Största tätorten är centralorten Skärhamn. Andra samhällen, tillika gamla fiskelägen, är till exempel Rönnäng, Klädesholmen, Kyrkesund och Bleket. I nordost, nära Tjörnbron, finns Myggenäs. Billströmska folkhögskolan med kulturprofil ligger mitt på Tjörn. På ön Mjörn vid norra Tjörn finns förutom skalbank och vacker natur även Sundsby säteri som på 1600-talet ägdes av Margareta Huitfeldt, mest känd genom donationer, myter och sägner.

Geologi[redigera | redigera wikitext]

Tjörn delar sin bergartsgeologiska historia med merparten av de orter som ligger inom Stora Le–Marstrand massivet, se Tjörns geologi.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Sjöfartsmonumentet De seglade för Tjörn av Bosse Anås i Skärhamn

Tjörns näringsliv är till stor del präglat av sjöfarten. På Tjörn har några av Europas största rederier funnits, däribland det tidigare B&N som 2005 ombildades till Transatlantic och 2012 flyttade huvudkontoret från Skärhamn till Göteborg. Tarbit Shipping AB med huvudkontor i Skärhamn är ett tankrederi specialiserat på frakt av varma laster som till exempel bitumen (asfalt). Dess svenska flotta är idag reducerad genom utflaggning.

Wallhamn på öns ostsida är en hamnanläggning för transport av personbilar. Den har kapacitet att ta hand om 100 000 bilar per år. Strax söder om Wallhamn ligger Djupviks varv som främst tillverkar aluminiumbåtar för olika myndigheter som polis, kustbevakning och sjöräddning. Tjörnvarvet i Rönnäng bygger mest medelstora trålare för export till Irland, men anlitas även för reparation och renovering av äldre fartyg.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Tjörnbro parks camping.

Under sommarmånaderna ökar folkmängden från 15 000 till nästan 45 000 tack vare turismen. En stor del av turistverksamheten är koncentrerad till södra och västra Tjörn. I Skärhamn finns bland annat Nordiska akvarellmuseet, en gästhamn samt turistbyrå. Från Rönnäng går personfärja till Åstol och Dyrön. Den tättbebyggda lilla ön Åstol med cirka 200 året runt-boende är känd för sitt omgjorda rökeri med välbesökta visaftnar under sommaren. På ön Klädesholmen finns gästhamn, badplats samt möjlighet att se inläggning av sillkonserver. På andra sidan bron ligger det gamla fiskläget Bleket. I Säby finns Säbygården från tidigt 1800-tal, som visas för allmänheten under lördagar om sommaren. På Mjörn ligger Sundsby säteri, mest känt för Margareta Huitfeldt som drev det på 1600-talet. Sedan 2004, då säteriet togs över av Tjörns kommun, har det varit tillgängligt för allmänheten.

Föreningsliv[redigera | redigera wikitext]

På Tjörn finns bland annat idrottsföreningar, kulturföreningar och olika föreningar för seniorer.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SCB "De 50 största öarna"”. http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Miljo/Markanvandning/Kust-strander-och-oar/13042/13049/21205/. Läst 2015-01-04. 
  2. ^ SCB: "Varför är Södertörn-Nacka Sveriges tredje största ö?"”. 2014-12-17. http://www.scb.se/sv_/Om-SCB/Nyheter-och-pressmeddelanden/Behallare-for-Nyheter-och-Pressmeddelanden/Om-oar/. Läst 2015-01-04. 
  3. ^ ”SCB "De 50 största öarna"”. http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Miljo/Markanvandning/Kust-strander-och-oar/13042/13049/21205/. Läst 2015-01-04. 
  4. ^ : Öar i Sverige 2013

Externa källor[redigera | redigera wikitext]