Tjuren Ferdinand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
"Tjuren Ferdinand", skulptur av Amalia ÅrfeltHelgö, Ekerö kommun.

Tjuren Ferdinand (originaltitel: Ferdinand The Bull) är ursprungligen en barnbok, utgiven 1936 av amerikanske författaren Munro Leaf med Robert Lawson som illustratör. Den gjordes senare till tecknad kortfilm av Disney-studion. Filmen hade ursprungligen premiär 25 november 1938 och regisserades av Dick Rickard. Filmen fick en Oscar för bästa kortfilm vid följande års gala. 8 december 1939[1] visades den första gången på svenska biografer.

Ferdinands röst gjordes av animatören Milt Kahl som också animerade filmen tillsammans med Ward Kimball. Berättarrösten i originalversionen görs av Don Wilson. Berättarrösten i svenska versionen görs av Hans Lindgren i den version som visas i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul och Ferdinands röst av Bobo Håkansson. Andra svenska dubbningar finns också, bland annat på VHS- och DVD-utgåvor, med andra berättare.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ferdinand är en tjur i Spanien som tycker bättre om att sitta under en korkek och lukta på blommor än att, som de andra tjurarna, vara med på tjurfäktningarna i Madrid. En dag råkar Ferdinand sätta sig på en humla, och reagerar genom att springa våldsamt. Alla tror han vill vara med på tjurfäktning, och han skickas dit. Men Ferdinand vill inte kämpa mot matadoren och får föras hem igen.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ferdinand the Bull (1938)". Svensk Filmdatabas. Läst 10 november 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia