Tranbär

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tranbär
Cranberry bog.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Ljungordningen
Ericales
Familj Ljungväxter
Ericaceae
Släkte Blåbärssläktet
Vaccinium
Art Tranbär
V. oxycoccos
Vetenskapligt namn
§ Vaccinium oxycoccos
Auktor Linné
Tranbärsskörd i New Jersey, USA
Tranbärsskörd i New Jersey, USA
Hitta fler artiklar om växter med

Tranbär (Vaccinium oxycoccos) är en art i familjen ljungväxter och i blåbärssläktet. Växten får röda ätliga bär. Ett äldre namn på tranbär är myrbär, även hjortron har kallats så. Andra äldre namnformer är Tränjon, och Tranjuter[1].

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns det två arter av tranbär – dvärgtranbär (Vaccinium microcarpum) och vanligt tranbär (Vaccinium oxycoccos). Vanligt tranbär är en lågväxande växt på tuvor ute på öppna mossar och myrar. Den består av ett krypande ris med rödbruna stammar och tjocka vintergröna blad. Riset kan bli meterlångt och bladen är i regel 6-10 mm långa. Blommorna är rosa-röda. De röda runda, aningen avlånga, bären är ätliga och C-vitaminrika. De mognar relativt sent på hösten. Bären är något större än lingon. Enligt folktradition blir de bättre (godare) om den första frosten fått nypa dem innan man plockar dem. Plockningen är mer tidsödande än för blåbär och lingon. Tranbär har en syrlig frisk smak, som påminner om lingon, men är intensivare, och de används bland annat till saft, sylt, gelé och likörer - även drinken vargtass kan göras på tranbär. Att dricka osockrad tranbärssaft är ett gammalt husmorsknep mot urinvägsinfektioner.

Odlade tranbär[redigera | redigera wikitext]

I Nordamerika odlas tranbär på stora invallade fält. Handplockning av bären ett och ett skulle kräva enorma manuella insatser, som inte vore ekonomiskt försvarbara. När bären är mogna fylls i stället hela dammen med vatten, varvid bären lossnar och flyter upp till vattenytan. Vinden driver bären åt sidan, varefter länsar läggs ut på lovartsidan och dras åt så att bären föses samman till ett tjockt täcke. Bären skyfflas därefter till transportbehållare. I större odlingar kan upptagningen ske med paternoster-verk.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Vissa botaniker anser att de fyra tranbärsarterna; tranbär, dvärgtranbär, amerikanskt tranbär (från norra och centrala Nordamerika, större än tranbär och vanligen använt i livsmedel) och Vaccinium erythrocarpum (från Appalacherna och södra Nordamerika), skulle utgöra ett undersläkte eller ett eget släkte, Oxycoccus, men Naturhistoriska Riksmuseet i Sverige anger dock att dessa arter ingår i släktet skogsbär.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ J.W.Palmstruch, Svensk Botanik, första bandet, andra upplagan, Stockholm 1815. Tillgänglig på Archive.org
  2. ^ Naturhistoriska riksmuseet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]