Trilobiter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trilobiter (proetus)
Asaphiscuswheelerii.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Rike Djurriket
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Trilobiter
Trilobita
Vetenskapligt namn
§ Trilobita
Klasser
Hitta fler artiklar om djur med

Trilobiter är en utdöd djurgrupp som fanns under den tidsperiod i jordens historia som sträcker sig från kambrium till slutet av perm. Det enda spåret av trilobiter som finns i dag är i form av fossil och spårfossil. Trilobita är en klass under leddjuren och är således nära släkt med dagens kräftdjur och insekter. Trilobiterna var en mycket artrik grupp, det finns omkring 4 500 släkten beskrivna, med uppskattningsvis 50 000 arter. Sannolikt är detta aningen för många, antalet kommer antagligen att minska med ny forskning.[1][2][3]

Trilobiter är viktiga zonfossil och används för att datera bland annat kambriska bergarter.

Morfologi[redigera | redigera wikitext]

En trilobit delas upp i tre olika kroppssegment.

En trilobit delas upp i huvudsakligen tre olika kroppssegment: cephalon, thorax och pygidium. Cephalon är trilobitens huvud och sitter längst fram. Här hittar man bland annat ögonen och på dess undersida hypostomet. Thorax utgör mellankroppen och består av ett antal segment, varje med ett benpar. Pygidium är trilobitens stjärtdel. Det är av varierad storlek beroende på vilken sorts trilobit det är. Trilobiterna hade avancerade fasettögon.

Paleobiologi[redigera | redigera wikitext]

Trilobiternas levnadsstrategier var mycket olika. Det fanns arter som kunde simma medan andra kröp omkring på havsbotten.

Nutida släktingar[redigera | redigera wikitext]

Dolksvans är ett till utseendet och förmodligen även levnadssättet liknande nu levande primitivt leddjur, som inte tillhör trilobiterna utan en annan grupp, merostomaterna.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sepkoski, J.J. Jr. 2002. A compendium of fossil marine animal genera. D.J. Jablonski & M.L. Foote (eds.). Bulletins of American Paleontology 363: 1–560.
  2. ^ Jell, P.A. & J.M. Adrain 2003. Available generic names for trilobites
  3. ^ Hüseyin Özdikmen (2006), "Nomenclatural changes for fourteen Trilobites genera"