Tristan & Isolde (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tristan & Isolde är en amerikansk långfilm, regisserad av Kevin Reynolds, som hade biopremiär i juni 2006. Filmen producerades av Ridley Scott och Tony Scott, regisserades av Kevin Reynolds och har James Franco och Sophia Myles i huvudrollerna.

Filmen bygger på medeltidssagan om Tristan och Isolde, och utspelar sig under 400-talet på brittiska öarna, men med större ändringar i berättelsen än i Joseph Bédiers moderna version från 1900.

Det har gjorts en tydlig ändring gentemot originalet, där Tristan och Isolde druckit en kärleksdryck. I filmen flyter i stället Tristan i land på Irlands kust på en dödsbädd eftersom Englands kung, och tillika Tristans adoptivfar Mark av Cronwall, trodde att Tristan dött av förgiftning vid strid. Isolde hämtar honom och vårdar honom. Hon känner till det gift som Tristan blivit utsatt för och vet exakt vad hon ska göra. Man ser nästan direkt vilken ovillkorlig kärlek detta förhållande kommer att leda till och hur mycket lidande det kommer att skapa. Den första motgången dröjer inte länge. Kungen av Irland (Isoldes far) har fått reda på att Isoldes trolovade har stupat i England och att hans svärd hittats i en båt på Irlands kust. Han beordrar att man ska söka rätt på engelsmannen, som måste vara dråparen, antingen han lever eller inte. Detta leder till att Isolde tvingar Tristan att ge sig av till England i en liten båt. Hennes argument är att hon inte kan leva om kungen får tag på honom och att hon vet att han kommer att älska henne ovillkorligt, oavsett avstånd. Han åker tillbaka och genom ett flertal förvecklingar har Irlands kung kommit på att om de inhemska trupperna strider mot varandra får kungen av England ett pris och det är hans dotter.

När Tristan segrar ger han, ovetande att det är den han älskar, Isolde till sin herre Mark av Cronwall, och när han sedan får reda på att det är Isolde är det för sent. De kan dock inte låta bli varandra utan träffas på hemliga ställen. Det finns dock några som anar oråd och försöker avslöja deras kärlek.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]