Trivial Pursuit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trivial Pursuit
US Navy 030305-N-0923G-035 Airman Eric Micolichek and Machinist^rsquo,s Mate 3rd Class Walter Blackburn play Trivial Pursuit during game night aboard the aircraft carrier USS Harry S. Truman (CVN 75).jpg
amerikanska sjömilitärer spelar Trivial Pursuit
Utgivningsår 1982
Genre frågesport
Trivial Pursuit-spelpjäs med samtliga "tårtbitar".
Trivial Pursuit exempel

Trivial Pursuit (ofta förkortat TP i tal) är ett populärt frågespel och sällskapsspel. Spelet uppfanns av kanadensarna Chris Haney, John Haney och Scott Abbott 1979, och första utgåvan kom 1982.

Deltagarna, som tävlar var för sig eller i lag, flyttar runt med hjälp av tärning på en spelplan och besvarar frågor som finns tryckta på särskilda frågekort. Frågorna är i den klassiska utgåvan indelade i sex kategorier: Underhållning (rosa), Natur/Vetenskap (grön), Kultur/Litteratur (brun), Geografi (blå), Historia (gul) samt Sport/Fritid (orange).

På den cirkulära spelplanen finns sex större rutor utplacerade med jämna mellanrum, en per frågekategori. Rätt svar på en fråga när man står på en av dessa rutor belönas med en tårtbit (ibland kallad plupp eller i sällan förekommande fall "bombare") i kategorins färg. Målet är att fylla spelpjäsen med en tårtbit från var och en av kategorierna.

Trivial Pursuit har översatts till flera språk och kommit i flera nya upplagor. I vissa upplagor är frågorna inriktade särskilt till barn eller så har de ett genomgående tema, till exempel film eller Star Trek.

Svenska upplagan[redigera | redigera wikitext]

Den första svenska upplagan av Trivial Pursuit (Genus) kom ut hösten 1984, skriven och redigerad av Lars Göransson och Lars Johansson. Liksom alla icke-amerikanska upplagor producerades den svenska upplagan på uppdrag och under direkt överinseende av speluppfinnarnas eget bolag Horn Abbott Intl. För de tidiga svenska upplagorna nyproducerades ca 75% av frågematerialet; resterande var mer eller mindre direkta översättningar från amerikanska, engelska och andra utgåvor. Nordisk distributör var fram till 1993 BRIO AB, därefter har spelet i Norden distribuerats av Hasbro.

Under de knappa tio år som BRIO hanterade spelet blev det bolagets enskilt mest sålda produkt någonsin. Detta trots att spelet när det introducerades, med god marginal var det dyraste sällskapsspel som sålts i Sverige. Trivial Pursuit Genus-upplaga utsågs till 'Årets spel' i Sverige 1985.

Några av upplagorna har kritiserats för att ha otydligt eller felformulerade frågor eller återge felaktiga svar på flera frågor. [källa behövs]

Efterföljare[redigera | redigera wikitext]

Trivial Pursuit har fått många efterföljare, som: Hermans historia, Jeopardy, Kvitt eller dubbelt, NE-spelet, Sybarit och Wastelands.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]