Troll (Tolkien)

Från Wikipedia

Troll är varelser i J.R.R. Tolkiens värld. Ordet troll kommer från det sindariska (alviska) ordet torog.

Trollen skapades av Morgoth för att efterlikna enterna på samma sätt som orcherna skulle vara imitationer av alverna. Dock är både trollen och orcherna en nidbild av enterna och alverna. Morgoth gjorde detta för att trotsa Ilúvatar (Eru) och hans perfekta skapelser.

I början av den Äldre tiden var troll slöa och tröga varelser utan något språk förutom djuriska läten. Sauron tog dock som sina tjänare och fyllde dem med ondska. Med tiden tog även trollen upp olika språk som orchiska och väströna (allmännspråket). En del raser talar endast svartspråk.

Olog-hai[redigera | redigera wikitext]

Olog-hai (från olog, 'troll' och hai, 'folk', på det fiktiva Svarta språket) är en variant av troll som avlades fram av Sauron till att bli mycket större, starkare och fyllda av ondska. Trots sin dumhet var de dock mer intelligenta än de egentliga trollen. De kunde också utan problem vistas i fullt dagsljus utan att förvandlas till sten, i alla fall så länge Sauron behöll sin makt över dem. De uppträdde för första gången i slutet av Tredje Åldern i områdena av södra Mörkmården och i och utanför Mordors områden. De var med i ett flertal slag men försvann nästan lika snabbt som de kom när Ringens krig var över och Fjärde Åldern inleddes.

Trollen skall från början ha skapats av Morgoth (Melkor) som en vulgär, förvriden bild av enterna. Olog-hai skapades troligen genom korsningar av troll och orcher.