Finntroll

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Trollhorn)
Finntroll
Finntroll på Metaltown 2008.
BakgrundFinland Helsingfors, Finland
GenrerFolk metal, black metal
År som aktiva1997
SkivbolagCentury Media Records, Spinefarm Records
ArtistsamarbetenChthonian
WebbplatsOfficiell webbplats
Medlemmar
Matias Lillmåns (Vreth)
Samuli Ponsimaa (Skrymer)
Mikael Karlbom (Routa)
Sami Uusitalo (Tundra)
Henri Sorvali (Trollhorn)
Aleksi Virta (Virta)
Heikki Saari (MörkÖ)
Tidigare medlemmar
Tapio Wilska (Wilska)
Teemu Raimoranta (Somnium)
Jan Jämsen (Katla)
Samu Ruotsalainen (Beast Dominator)
Tomi Ullgrén

Finntroll är ett finländskt folkmetalband som blandar in finsk folkmusik och humppa, en finsk variant av polka, i sin musik. De sjunger på svenska, då detta enligt grundaren Katla, som är finlandssvensk, är ett mer trolskt språk.

Med Katla och Somnium[redigera | redigera wikitext]

Finntroll bildades 1997 i en studio av gitarristen Somnium och sångaren Katla. Somnium dog 2003 då han i berusat tillstånd föll från en bro ner på isen nedanför. De övriga medlemmarna funderade på att lägga ner Finntroll efter olyckan, men övertalades att fortsätta av den avlidne medlemmens familj, vilka hotade att bryta kontakten med dem om de lade ner bandet. Katla, som drabbades av en virustumör (ej att förväxlas med cancertumör) i halsen samma år har fortfarande en plats i bandet och bidrar med texter och annat, även om han på grund av tumören inte längre kan sjunga.

Med Wilska[redigera | redigera wikitext]

2004 släppte Finntroll skivan Nattfödd utan grundarna Katla och Somnium. Ersättarna blev gitarristen Routa och sångaren Wilska. Trollhammaren från den aktuella skivan blev också bandets första musikvideo, vilken kan laddas ner från bandets webbplats.

Med Vreth[redigera | redigera wikitext]

Finntroll planerade en ny skiva år 2006, men detta sköts upp då sångaren Wilska sparkades på grund av meningsskiljaktigheter. Bandet var tvungen att avbryta turnén "No Mercy". Ny sångare blev Matias Lillmåns, alias Vreth. Bandets femte album, Ur jordens djup, gavs ut 2007 av Spinefarm Records.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Finntroll i Wacken 2005 där de skriver autografer. Från vänster: Mikael „Routa“ Karbom, Samuli „Skrymer“ Ponsimaa, Tapio Wilska, Sami „Tundra“ Uusitalo och Samu „Beast Dominator“ Ruotsalainen.
Nuvarande medlemmar

Tidigare medlemmar

Turnerande medlemmar

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Demo
Studioalbum
Livealbum
EP

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]