Tuborg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Det tidigare Tuborgbryggeriet i Hellerup.
Tuborgflaska och ölglas med Tuborg-logotyp.

Tuborg är ett ölmärke från Danmark. Tuborg grundades 1873 och ingår sedan 1970 i Carlsberggruppen[1].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tuborg grundades som A/S Tuborgs Fabriker 13 maj 1873 på initiativ av Philip W. Heyman och en grupp affärsmän. Namnet Tuborg kommer av hamnområdet Tuborg Havn, som ligger i Hellerup norr om Köpenhamn. Tanken var att skapa ett exportbryggeri. Den första ölen som kom ut på marknaden var Tuborgs lagerøl. 1880 följde den första danska pilsnern Grøn Tuborg. Tuborgflasken är ett utsiktstorn från 1888 i Hellerup Tornet uppfördes ursprungligen i centrala Köpenhamn (på nuvarande Rådhuspladsen) i samband med en nordisk industri-, lantbruks- och konstutställning. Tuborgs reklam med Perikles är en välkänd reklam. Perikles var den ironiska förebilden till Storm Ps figur Perikles, som i reklam får frågan: "Du Perikles – Ka' Du sige mig - hvornaar smager en Tuborg bedst?" varpå han svarar "Hvergang".

Under 2000-talet har varumärket Tuborg i Danmark främst[källa behövs] använts för experimentbrygder (Tuborg Classic Hvede, Tuborg Blå) och öl riktat till en yngre publik, exempelvis det smaksatta T-Beer Citrus. Tuborg är huvudsponsor för Roskildefestivalen.

Sortiment[redigera | redigera wikitext]

I Sverige säljs deras öl Tuborg Grøn (pilsner, i Danmark kallad Grøn Tuborg) och Tuborg Guld (lager) av Systembolaget. I Danmark är även sorter som Tuborg Classic (lager) och Tuborg Fine Festival (stark lager) populära.

Tuborg saluför även Tuborg Super Light, en alkoholfri variant av pilsnern Tuborg Grøn. Tuborg Super Light går än så länge inte att få tag i i Sverige. I Danmark säljs även bland annat Rød Tuborg.


Se även[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Danske Ølentusiaster