Tusen och en natt (film, 2000)

Från Wikipedia
Tusen och en natt
(Arabian Nights)
GenreFamiljefilm
Fantasy
Äventyr
RegissörSteve Barron
ProducentDyson Lovell
ManusPeter Barnes
Baserad påTusen och en natt
SkådespelareMili Avital
Alan Bates
Jason Scott Lee
OriginalmusikRichard Harvey
FotografRemi Adefarasin
KlippningDavid Yardley
Premiär30 april 2000
(USA)
Speltid180 min
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb

Tusen och en natt (originaltitel: Arabian Nights) är en amerikansk långfilm från år 2000. Filmen regisserades av Steve Barron och är baserad på sagosamlingen Tusen och en natt.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Kung Shariar är tvungen att gifta sig, annars måste han lämna tronen och överlåta makten till sin bror. Shariars förra fru försökte döda honom, så han litar inte på kvinnor. Men han vill fortsätta att vara kung, så han går motvilligt med på att gifta sig med sagoberättaren Scheherazade - bara för att kunna låta avrätta henne när bröllopsnatten är över.

Men Scheherazade är hemligt förälskad i kung Shariar, och hon berättar sagor för kungen för att få honom att låta henne få behålla livet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Historien om kung Shariar och Sheherazade utgör själva ramberättelsen, och filmen återberättar några av de mest kända sagorna från Tusen och en natt, exempelvis sagan om Aladdin och om Ali Baba.

Filmen gjordes för amerikansk TV och var ursprungligen uppdelad i två delar. När filmen sedan skulle släppas på DVD, så valde man att redigera ihop den till en del.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]