Tyska skadestånd efter andra världskriget

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Efter andra världskriget betalade Västtyskland, Östtyskland och tyska företag flera former av krigsskadestånd till de allierade och till personer som överlevt förföljelser eller tvångsarbete. Potsdamkonferensen fastställde villkoren för ockupationen av Tyskland.

USA och Storbritannien tog över intellektuell egendom för stora belopp, framför allt patent och varumärken.

Nederländerna begärde skadestånd i form av tyska landområden. Bara en bråkdel av deras anspråk beviljades – se Nederländernas annektering av tyskt territorium.

Trots att Västtysklands utbetalningar av skadestånd var större än det bistånd de tog emot genom Marshallplanen, upplevde landet stor ekonomisk tillväxt under 1950- och 60-talet – se Wirtschaftswunder.

Nederländerna krävde skadestånd, men senare önskade att annektera en stor del av tyskt territorium. De som fogas till slut 69 km2 1949, återköpts av Västtyskland 1957.

Som en följd av angrepp från Nazityskland, en stor del av Polen var utsätt för enorm förstörelse av sin industri (62% av de som förstördes), dess infrastruktur (84%) och förlusten av civila liv (16,7% av sina medborgare under kriget) . Material recompensation ådragit Tyskland har uppskattats till cirka € 525.000.000.000 eller $ 640.000.000.000 i 2004 bytesvärden. Den 23 augusti 1953 meddelade Folkrepubliken Polen under tryck från Sovjetunionen skulle ensidigt avstå från sin rätt till krigsskadestånd från Östtyskland den 1 januari 1954 med undantag av skadestånd för nazistiska förtryck och grymheter. Östtyskland i sin tur var tvungen att acceptera gränsen Oder-Neisse. Västtyskland hade inte betalat skadestånd till icke-judiska mottagare för skadorna i Polen tills Gierek-Schmidt avtal som undertecknades 1975 i Warszawa, då det gav Polen 1,3 miljarder DM. Efter den tyska återföreningen, Polen krävde skadestånd igen , som en reaktion på påståenden som gjorts av tyska flyktingorganisationer kräver ersättning för förlorad egendom. År 1992 var Stiftelsen för polsk-tysk försoning grundades av den polska och tyska regeringarna, och som ett resultat Tyskland betalade polska drabbade ca. 4.7 miljarder zł. Det pågår en debatt bland polska folkrättsliga experter om Polen har fortfarande rätt att kräva krigsskadestånd, med vissa hävdade att 1954 års deklaration var inte lagligt.

Se även[redigera | redigera wikitext]