Tyska skadestånd efter andra världskriget

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Efter andra världskriget betalade Västtyskland, Östtyskland och tyska företag flera former av krigsskadestånd till de allierade och till personer som överlevt förföljelser, tvångsarbete eller brott mot mänskligheten. Potsdamkonferensen fastställde villkoren för ockupationen av Tyskland.

USA och Storbritannien tog över intellektuell egendom för stora belopp, framför allt patent och varumärken.

Nederländerna begärde skadestånd i form av tyska landområden. Bara en bråkdel av deras anspråk beviljades – se Nederländernas annektering av tyskt territorium.

Trots att Västtysklands utbetalningar av skadestånd var större än det bistånd de tog emot genom Marshallplanen, upplevde landet stor ekonomisk tillväxt under 1950- och 60-talet – se Wirtschaftswunder.

Nederländerna krävde skadestånd, men senare önskade bytte de sitt krav till att annektera en del tyskt territorium. De som fogades till slut var 69 km2 1949, återköpts av Västtyskland 1957.

Som en följd av Nazityskland angrepp hade Polen varit utsatt för enorm förstörelse av sin industri (62% av det förstördes), dess infrastruktur (84%) och förlusten av civila liv (16,7% av sina medborgare under kriget). Materiell rekompensation från Tyskland har uppskattats till cirka € 525.000.000.000 eller $ 640.000.000.000 i 2004 bytesvärden. Den 23 augusti 1953 meddelade Folkrepubliken Polen under tryck från Sovjetunionen att den skulle ensidigt avstå från sin rätt till krigsskadestånd från Östtyskland den 1 januari 1954 med undantag av skadestånd för nazistiska förtryck och grymheter. Östtyskland i sin tur var tvunget att acceptera gränsen Oder-Neisse. Västtyskland hade inte betalat skadestånd till icke-judiska mottagare för skadorna i Polen tills Gierek-Schmidt avtal, undertecknat 1975 i Warszawa, gav Polen 1,3 miljarder DM. Efter den tyska återföreningen krävde Polen återigen skadestånd som en reaktion på påståenden som gjorts om att tyska flyktingorganisationer kräver ersättning för förlorad egendom. År 1992 grundades Stiftelsen för polsk-tysk försoning av de polska och tyska regeringarna, och som resultat betalade Tyskland polska drabbade ca. 4.7 miljarder zł. Det pågår en debatt bland polska folkrättsliga experter om Polen fortfarande har rätt att kräva krigsskadestånd, med vissa hävdade att 1954 års deklaration inte var lagligt.

Se även[redigera | redigera wikitext]