USA:s kommunistiska parti

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

USA:s kommunistiska parti (eng: Communist Party USA förkortat CPUSA) är ett amerikanskt vänsterparti som grundades 1919 och anslöts till Komintern. Idag har partiet upphört att föra en revolutionär politik och har sedan 1984 inte ställt upp i valen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

USA:s kommunistiska parti representerade den ursprungliga kommunistiska rörelsen i USA men under årens lopp förändrades CPUSA politiskt.

Under kampen mellan de sovjettrogna kommunisterna och trotskisterna på 1920-talet ställde sig partimajoriteten på den marxist-leninistiska sidan och följde Kominterns linje, medan en mindre grupp bröt sig ur och bildade Socialist Workers Party.

Under andra världskriget ställde sig CPUSA på de allierades sida i kampen mot Nazityskland och bedrev en eftergiftspolitik gentemot den amerikanska regeringen som bland annat tog sig uttryck i uppmaningar till strejkande arbetare att återgå till arbetet.[källa behövs]

Idag förnekar partiet, som så många andra partier av den gamla moskvatrogna (eller revisionistiska) delen i den kommunistiska rörelsen, det revolutionära i marxismen och bör snarast ses som en socialdemokratisk (eller reformistisk) rörelse. Man uppmanar sina sympatisörer att rösta på Demokratiska partiet.

Kända medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Paul Robeson

Pete Seeger

W.E.B. DuBois

Angela Davis