Ubetoo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ubetoo
Webbplats
Typ av webbplats Community
Språk Engelska
Ägare Ubetoo AB
Historik
Skapare Anna-Clara Blixt Modin, Thomas Flores, Fredrik Johansson
Startad 1 oktober 2008
Statistik
Kommersiell Ja
Övrigt
Registrering Krävs, dock inte för att lyssna på musik eller titta på video.
Länk
Status Online
URL www.ubetoo.com

Ubetoo är en engelskspråkig nätgemenskap som vänder sig till okontrakterade artister, musiker och filmskapare som vill kunna livnära sig på sina alster. Tjänsten har av media och musikindustrin tagits upp i fildelardebatten som ett lagligt alternativ att tillodose gratisanvändarna samtidigt som det ger intäkter. Den 27 maj 2011 hade 9600 artister laddat upp sammanlagt 44,000 bidrag på sajten.

Företaget[redigera | redigera wikitext]

Ubetoo AB grundades 2008 och är ett dotterbolag till svenska StagePool AB. Bakom uppstarten står bolagets VD Anna-Clara Blixt Modin och utvecklingschef Thomas Flores som även grundade moderbolaget StagePool. Operativa delägare genom StagePool är bl.a. Kristofer Arwin (Pricerunner) och Ola Lauritzson (GI Viktkoll) men även Björn Ulvaeus och Joop van den Ende.

Betald musik- och videostreaming[redigera | redigera wikitext]

Huvudtjänsten som är gratis erbjuder fri streaming av musik och video samtidigt som annonsintäkter ger upphovsmännen betalt. Tjänsten är öppen endast för artister som ännu inte är kontrakterade hos film-, skivbolag eller musikförlag, om de inte har dessas tillåtelse. Genom detta behöver Ubetoo inte betala kompensationsavgifter till Stim eller royalties till film- eller skivbolag. Varje gång en unik besökare spelar ett alster garanteras upphovsmannen en andel av månadens intäkter. De totala annonsintäkterna för föregående månad delas retroaktivt på hälften och ena halvan går tillbaka till upphovsmännen. Genom tilläggstjänster kan upphovsmannen tjäna upp till 90 procent av sin intäktsandel.

Digital musikdistribution[redigera | redigera wikitext]

Medlemmar kan uppgradera till en betaltjänst för att få sin musik distribuerad till Itunes, Spotify, Beatport, Wimp, Napster, Amazon MP3 och mer än 500 andra musiktjänster världen över. Ubetoos distributionsavtal ger Ubetoo den digitala ensamrätten för musikdistribution men använder behåller alla rättigheter till verket. Användaren kan när som helst säga upp avtalet.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Betaversionen av Ubetoo började 2007 att utvecklas av Membro AB - på uppdrag av Ubetoo AB - i det relativt ovanliga programmeringsspråket witango. Utvecklingsbegränsningarna med dess plattform gjorde emellertid att Ubetoos ledning fattade beslutet att bygga om sajten i ASP.NET inför lanseringen av den skarpa versionen. Nuvarande Ubetoo 2.1 i ASP.net lanserades i maj/juni 2009. Bakom nya Ubetoo står utvecklingschef Thomas Flores och webbutvecklaren Fredrik Johansson.

Stängning[redigera | redigera wikitext]

Ubetoo kommer stänga sina tjänster sommaren 2014. Det som händer är att:

  • Alla kunder har 3 månaders uppsägningstid fram till 9:e Augusti.
  • Allt innehåll kunden skapat kommer därefter plockas bort från Ubetoo och externa affärer såsom Spotify, Itunes med flera.
  • Alla kunders prenumerationer upphör den 1:a Augusti.
  • Royalty betalas ut för sista gången i början av November, därefter kan pengarna dras av fram till sista November.
  • Alla distributörer kommer få en kod för ett år gratis på SpinnUp, så de tar över distributionen av kundernas musik från 9:e Augusti.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Relaterade länkar[redigera | redigera wikitext]