Ulla Sallert

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ulla Sallert
Född 27 mars 1923 (92 år)
Stockholm, Sverige
Bakgrund Sverige
Genre(r) Operett, musikal
Roll Sångerska
År som aktiv 1944

Ulla Sonja Sallert von Lampe, född 27 mars 1923 i Stockholm,[1] är en svensk sångare och skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sallert studerade sång vid Musikaliska Akademien (utexaminerad 1943) och tänkte bli operasångerska. Genom engagemang vid Stockholms privatteatrar, med debut i operetten SerenadOscarsteatern 1944, fann hon sig snart specialiserad på operett och musikal.

På 1950-talet var hon Sveriges mesta musikalskådespelerska. Hon spelade huvudroller i Oklahoma, Annie Get Your Gun, South Pacific, Kiss Me Kate och Guys and Dolls, de flesta på Oscarsteatern. En särskilt krävande roll var den som Eliza i succén My Fair Lady, som gick där i hela sex säsonger 1958-1961. Hon spelade också i operetter som Madame Pompadour, Czardasfurstinnan, Tre valser och Glada änkan.

Efter dessa många roller framstod Sallert som specialist på musikal och den annorlunda sångteknik musiken krävde, och hjälpte till att etablera genren i Europa. Hon gästspelade på Volksoper i Wien, först i musikalen Wonderful Town 1956, sedan som Lili Varescu i Kiss Me Kate. Samma roll gjorde hon sedan också på Nationalteatern i Reykjavik. Hon sjöng på svenska, sade repliker på halvisländska medan motspelarna spelade på isländska.

En höjdpunkt i hennes karriär som musikalartist var ett engagemang på Broadway, där hon gjorde La Comtesse Diane de Vobrillac i uruppförandet av en musikal, Ben Franklin in Paris, i Philadelphia och New York 1964-1965. Hon blir därmed den enda svensk som fått en huvudroll i en Broadwaymusikal specialskriven för sig.

Sallert har därefter varit verksam också som talskådespelerska, gett konserter och krogshower, sjungit visor och schlager och även skrivit böcker om astrologi och fasta.

Hennes senaste roll var som Hertiginnan i musikalen Me and My Girl, som hon gjort i flera uppsättningar på 2000-talet, i Stockholm, och i Anders Aldgårds produktion på Storan i Göteborg och Nöjesteatern i Malmö. Denna roll gav henne också en Guldmask, åtföljd av den kanske längsta applåden i Guldmaskens historia!

Gift 1945 med Franz von Lampe.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Scenroller (urval)[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Sallert von Lampe, Ulla Sonja
  2. ^ Serenad på Oscarsteatern, programblad, 1944