Ulrika Karlsson (politiker)

Från Wikipedia
Version från den 31 juli 2017 kl. 07.41 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.5beta))
Ledamot av Sveriges riksdag
Ulrika Karlsson
Ulrika Karlsson 2016.
Mandatperiod(er)
2006–2010
2010–2014
2014–
PartiModerata samlingspartiet
ValkretsUppsala län
Uppdrag i riksdagen
Ledamot i EU-nämnden
Suppleant i Utrikesutskottet
Ledamot i Riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen
Född1973
Sverige Örebro
Yrke/TitelRedaktör[1]
Webbplatsulrikakarlsson.wordpress.com

Ulrika Sofia Karlsson, född 1973 i Örebro, är en svensk politiker för moderaterna. Hon valdes in i riksdagen 2006 för valkretsen Uppsala län och var i valen 2010 och 2014 moderaternas förstanamn i Uppsala läns riksdagsval[2]. På riksdagens hemsida går hon under benämningen Ulrika Karlsson i Uppsala.[3]

Karlsson har varit ansvarig för fildelningsfrågorna inom moderaterna[4] när hon satt som ledamot i Justitieutskottet, ledamot av tryck- och yttrandefrihetsgrundlagsutredningen och suppleant i Civilutskottet[5]. Sedan 2012 är hon ledamot av EU-nämnden.

Efter en tid som aktiv i Moderata Ungdomsförbundet i Örebro län flyttade Karlsson i mitten av 1990-talet till Uppsala för studier i juridik med inriktning på finansrätt. Under sin studietid vid Uppsala universitet var hon bland annat ordförande för Uppsala studentkårs fullmäktige.

Frihetsfronten utsåg 2002, efter en omröstning bland liberala skribenter och debattörer, Karlsson till Sveriges mest liberala riksdagskandidat. I samma omröstning 2006 röstades hon näst mest liberal efter centerpartisten Fredrick Federley[6]. Efter detta har Frihetsfronten upphört med att utse mest liberala riksdagskandidat.

Ulrika Karlsson har under sin tid i riksdagen bland annat motionerat i trygghetsfrågor, studentfrågor[7] och frågor som rör företagande[8][9] och en human flyktingpolitik.[10] Ulrika Karlsson röstade för datalagringsdirektivet och försvarade lagen i en radiodebatt med att polisens tillgång till trafikdatauppgifter är avgörande för att de ska kunna avfärda oskyldiga från en brottsmisstanke vid en brottsutredning.[11]

Källor

Externa länkar