Unga Européer

Från Wikipedia
Förbundet Unga Européer
Information
Förbunds­ordförandeJohan Graff Andersson
Vice­ordförandeJonathan Törnstrand
Historia
Grundat1995
Typ av förbundUngdomsförbund
Färg(er)         
Struktur
Internationellt samarbetsorganYoung European Federalists (JEF)
Övrigt
Webbplatsungaeuropeer.se

Förbundet Unga Européer är ett partipolitiskt och religiöst oberoende ungdomsförbund som verkar för ett enat, demokratiskt och federalt Europa inom ramen för Europeiska unionen.[1] Förbundet är medlem i den europeiska paraplyorganisationen Young European Federalists (JEF) som samlar drygt 35 000[2] medlemmar över hela Europa.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Förbundets nuvarande politiska plattform antogs vid årsmötet 2013. Arbete började 2018 med att i samband med ny styrelse och uppkommande Europavalet reformera plattformen som förväntas publiceras under 2019. Plattformen utformar förbundets riktlinjer och politiska mål.

Förbundets huvudpunkter är Sveriges anslutande till euron, medlemskap i Europeiska bankunionen samt mer statlig integrering genom EU i form av en federation.

Organisering[redigera | redigera wikitext]

Förbundet Unga Européer är organiserat i förbund och lokalföreningar. Lokalföreningens upptagsområde beslutas av förbundsstyrelsen. Lokalföreningarna i Unga Européer är såvida det inte regleras av förbundets stadgar fristående i förhållande till förbundet. Förbundets högsta beslutande organ är förbundsårsmötet, som ordinarie sammankallas en gång per kalenderår av dåvarande förbundsstyrelsen. Årsmötet utser dom ordinarie organen vilket är förbundsstyrelsen, förtroenderådet, revisorer samt valberedning.

Förbundsstyrelse[redigera | redigera wikitext]

Förbundsstyrelsen är det organ som driver organisationens dagliga verksamhet och består av förbundsordförande, 1:a och 2:a vice ordförande, ordinarie styrelseledamöter samt styrelsesuppleanter.

Valda förbundsordförande[redigera | redigera wikitext]

Historik över valda ordförande
Period Ordförande
2008–2011 Johan Edström
2011–2014 Andreas Froby
2014–2016 Victor Zetterman
2016–2017 Axel Vincent Karlsson
2017–2018 Andreas Froby
2018–2019 Jakob Norrhall
2019-2020 Max Faxälv
2020-2021 Max Nordin
2021-2023 Johan Graff Andersson
2023-Idag Jonathan Törnstrand

Förtroenderådet[redigera | redigera wikitext]

Förtroenderådet är det högsta beslutande organet mellan förbundsårsmötena och består av styrelsemedlemmarna samt två representanter för varje lokalförening. Förtroenderådet har uppgift att besluta om förbundets budget, verksamhetsmål samt internationella relationer.

Revisorerna[redigera | redigera wikitext]

Ekonomiska revideringen består av en revisor samt suppleant. De granskar styrelsens samt förtroenderådets verksamhet samt bokför och administrerar andra handlingar betydande för revisionen.

Valberedning[redigera | redigera wikitext]

Valberedningen består av minst tre ledamöter och arbetar med att organisera aktiviteterna vid ordinarie förbundsårsmöten.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Om Unga Européer”. Arkiverad från originalet den 15 september 2013. https://web.archive.org/web/20130915072421/http://www.ungaeuropeer.se/p/om-unga-europeer.html. Läst 26 februari 2013. 
  2. ^ JEF
  3. ^ CV Arkiverad 18 januari 2013 hämtat från the Wayback Machine., Birgitta Ohlsson, tidigare vice förbundsordförande