Universal Transverse Mercator

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
MGRS indelning av Jorden i geografiska rutor.

Universal Transverse Mercator (UTM) är ett system av tvärställda, skärande kartprojektioner som täcker hela jorden. Systemet består av 60 projektionszoner i Gauss-Krügers (Transversal Mercator) projektion och varje zon är 6 grader bred. Genom att skalfaktorn på centralmeridianen är 0,9996, så blir geografiska objekt på centralmeridianen 0,4 promille för små, och geografiska objekt på zongränsen vid ekvatorn blir drygt 1 promille för stora, medan det finns två linjer, på nästan konstant avstånd från centralmeridianen, som får korrekt skala.

Användning av UTM i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sverige täcks av zonerna 32-35 och systemet används i första hand i internationellt samarbete. Det nya svenska koordinatsystemet SWEREF 99 TM använder samma kartprojektion som UTM zon 33 (centralmeridian 15 grader ost), men då utvidgad så hela Sverige täcks. UTM-nätet ritas ibland ut på svenska kartor med blå färg.

Universal Polar Stereographic[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Universal Polar Stereographic

Universal Polar Stereographic (UPS) är ett systersystem som täcker områdena kring polerna. Det används i stället för UTM där, då bland annat zonerna i UTM där blir opraktiskt små.

Military Grid Reference System[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Military Grid Reference System

Military Grid Reference System (MGRS) är en utbyggnad av UTM och UPS som anger rutor snarare än punkter. I MGRS delas Jorden in i geografiska rutor, som med några få undantag är 6° breda och 8° höga, dessa delas sedan in i 10-milsrutor som sedan delas in efter behov.

Viktigt att tänka på vid användning av MGRS är att man inte skall avrunda koordinaterna, eftersom de anger rutor kan man då ange i fel ruta.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Några världsdelar indelade i MGRS geografiska rutor:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]