Uppvärmning (träning)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Uppvärmning är att förbereda kroppen för en fysisk ansträngning genom lättare övningar. När man värmer upp så bildar kroppen ledvätska som smörjer ledbrosket i lederna till exempel armbågen, knän och så vidare vilket leder till att man blir smidigare i sina rörelser. Det kan också hjälpa att få upp blodcirkulationen. Om man inte värmer upp före träning kan man få skador och slitningar i muskelfästen.

Varför ska man värma upp?[redigera | redigera wikitext]

  • När kroppstemperaturen höjs minskar motståndet i muskler och leder, vilket ger en ökad rörlighet. Det beror delvis på att ledvätskan blir mer hal och smörjer leden och på så sätt krävs mindre energi att röra sig. En ökad temperatur i muskeln gör att den blir mer elastisk, och risken att få sträckning i muskeln minskar.
  • Man får upp "flåset" som gör att dina lungor vidgas och du andas lättare senare i dina fysiska övningar eftersom dina lungor har töjts ut och det får plats med mera luft senare.

det är viktigt att man äter mycket långsamma kolhydrater förre träningen så att man orkar. De ger musklerna energi i form av mjölksyra.

När man ska börja värma upp så är de bra att börja lugnt och sansat innan huvudaktiviteten och sedan öka intensiteten.