Användare:Damast

Från Wikipedia


Hellre fort och gjort - än ordentligt bortglömt

men i den del som tillhör Örebro län, dvs i Bergslagen.
och är född i Gamla Stan men uppvuxen på Södermalm.


Arkivett, Arkivtvå, Arkivtre


Gud, ge mig
styrka att med jämnmod acceptera det jag inte kan ändra,
mod att ändra det jag kan och bör ändra och
vishet att skilja det ena från det andra


Jag kommer fortsätta att bevaka de textila artiklarna och arbeta med vår svenska psalmskatt men i övrigt är engagemanget och lusten att delta i diskussioner och omröstningar inte nämnvärt stort. Den utbredda grabbigheten och den samtalston den för med sig är värre än rolig.

En egen "Kopiator-sida":

Och nu har jag den 20 augusti 2005 gjort Total edits for Damast: 10035, Damast has edited a total of 4242 distinct pages. Och det precis som jag blev klar med översynen av 227 psalmer som finns på wikisource och betat av de 155 andra psalmer som också finns här (=382 psalmer). Men det finns mer att göra om och kring psalmer... Arbetet inleddes den 10 juni men föranlett av omröstningar som skedde i mars månad.

Tre månader senare, den 19 nov 2005 finns 220 psalmer kvar på wikisource (upphovsfrågor leder till ett minskat antal) av totalt 551 psalmer, varav 94 är "psalmstubbar". Och själv har jag nu gjort 12 513 editeringar, "Distinct pages edited 5071" i 9207 artiklar...

Den 23 januari 2006 finns 863 psalmartiklar i kategorin för psalmer + alla psalmrelaterade om psalmböcker, psalmförfattare, koralkompositörer och olika psalmlistor osv.

Den 9 mars 2006 finns 1022 psalmer inskrivna + alla psalmrelaterade och stubbar. Tubaist är onekligen den flitigaste psalmartikelskrivaren mätt i antal psalmer, Agneta ligger i topp vad gäller gamla frikyrkopsalmer och själv hålls jag mer med de som är lite omständliga att skriva om eftersom dom förekommer i så många olika psalmböcker, med en speciell förkärlek för psalmerna ur 1695 års psalmbok.

Den 26 juli 2006 har jag precis passerat 20.000 editeringar och sannolikt blir det inte så många fler eftersom wikin bara gör mig förbannad varje gång jag tittar in här numera. Det är inte skoj helt enkelt längre. Jag jobbar med att hitta andra kanaler för mitt intresse av att dela med mig av kunskaper. / Damast


Intresseområden textiliernas historia och tillverkning kopplad till vävning, samt våra svenska lövträd och i viss mån porslin. Därtill lokalhistoria i den del av Bergslagen jag lever i (Ramsberg) och turismens utveckling över tiden.

Åsså är jag socialdemokratisk gräsrotspolitiker i kommunen och svenska kyrkan lokalt...

En definitionsfråga måhända, men gjorde nog min premiär här den 29 augusti 2004, kl 00.00 (frågan är om det därmed verkligen var den 29:e fortfarande faktiskt, för det var natten mot den 30:e) om vävning, tätt följt den 30 augusti kl 00.26 av ull och sen vadmal. Den 2 oktober 2004 blev jag förärad en något större administrativ möjlighet och befogenhet på wikin än tidigare när jag blev sysop, ett uppdrag som löper ut oktober 2006 .

Upprinnelsen till att jag började skriva var ren ilska. Om jag inte minns fel fanns här då cirka 38.500 artiklar, varav ett femtontal var relaterade till textiliernas hantverksområde, och de var de mest märkliga ord som anbindning och avbindetråd. Knappt bekanta för en inbiten väverska som föga ägnat sig åt teori, men prövat många många olika tekniker i vävstolen under 20 års vävning. Jag tyckte det liknade skunk att så litet fanns skrivet, så jag började. Nu har wikipedian 100.000 fler uppslagsord (feb 2006).

  • {{Psalmlänk}} Länk till wikisource
  • {{Psalm}} Mall att psalmtext ska flyttas
  • {{Kristendomssub}}
  • {{Utbildningsstub}}
  • ==Källor==

*{{bokreferens|titel=Vem var Bockstensmannen?|författare=Wennerholm, Owe|år=1998|utgivningsort=Fjärås|utgivare=Bokförlaget Carse|id=ISBN 91-971061-7-8}}

Från Sten André fick jag idén att "visa" hur jag använt administratörskapet:


åsså är det ju lite skoj att veta hur mycket redigeringar jag gjort (egotrippat! *skratt*) Damast´s redigeringar


Vid 125 artiklar den 14 sept betraktade jag ämnesområdet vävning som i huvudsak klart, bortsett från förmodade småjusteringar, men då hade jag lagt ut dom 70-tal bilder jag ville få med. Därmed kunde jag berätta för mina vävande vänner att dom kan gå in här och korrigera texterna! Befarade helt rimligt att jag hade fått med något fel i beskrivningarna på sina håll (skrev ju tex först att myggtjäll solvades gles i förskedningen tills jag såg tyget och kom på att det är en "ren" mönstersolvning... grovleken på mattvarp är jag lite fundersam över med om det är 12/6 eller...och nu först vet jag vad cottolin är blandning av egentligen - bomull och lin såklart, men till vilka delar visste jag inte...och häromdagen blev fiberlängden rättad av en kunnig wikibesökare! *ler*)

Den 15 okt, skrevs den 190:e artikeln under vävning, och nu tror jag inte det blir fler under den kategorin (inte ens vävknut...). När jag började fanns ett tiotal, varav merparten handlade om bandvävning och några av dom som nu ingår i bindningslära! Men det finns inget som är så bra att det inte kan bli bättre! Tekniken har åtminstone fått en ganska ordentlig "överskummning". Men sen finns ju broderi, textilier, textilmaterial och vardagsdetaljer som behöver kompletteras.

Mycket av mina intresseområden finns utlagt på min hemsida Maria Ströman, Blått Band, Damast, Lövträd

Åsså anses det visst intressant hos somliga med åldrar... jag passerade 50 på kyndelsmässodagen 2005 *huga*.

I praktiken ägnar jag mig kanske åt tre projekt alldeles för mig själv... vävning, broderi, vardagsdetaljer inklusive familjeliv, psalmerna försöker jag få lite ordning på tillsammans med några andra, utan att det för den sakens skull är något egentligt projekt


Lite komma ihåg att göra...


Röda länkar att åtgärda: Flera textilkonstnärer, vävknut

Och en vacker dag (eller företrädesvis mulen...) ska jag ta mig en funderare på:

Raderat bilderna:

Lite genvägar till "bra att hitta till"

Användare:Väsk/Församlingar Användare:Damast/Litteratur

Stubbar och andra röda ord utan vävaknytning

Bestick, Hårborste, Lampa,

Årtalskrocken f.Kr. Millennium

Utmärkelse

Medalj du fått av Solkoll för ditt enorma arbete med sidorna om vävning.

DEN TJUSIGA MEDALJEN är jag JÄTTEGLAD åt att ha här! *LER GLATT* /maria


Ett wikitack till en vis Damast

Till Damast, för kloka, lugnande och inspirerande ord när känslorna gick alldeles för varma, ger jag detta välförtjänta wikitack. Lägg det gärna på din användarsida. Det förtjänar du!

Den här och andra utmärkelser finns numera att hitta på Wikipedia:Utmärkelser. karmosin 13 mars 2005 kl.01.39 (CET)

Lite av varje

Ämnestoppar - Vävning, Broderi, Hemslöjd