Användare:Essin

Från Wikipedia
Du får gärna redigera min användarsida om du hittar trasiga länkar, överflödig wikikod och essäer som du tror att jag skulle gilla, men ta det lugnt med det grafiska och mina åsikter.
Wikipedia:Babel
sv Den här användaren talar svenska som modersmål.
en-4 This user speaks Canadian English at a near-native level, eh?
fr-2 Cette personne peut contribuer avec un niveau intermédiaire de français.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.

Jag skaffade ett konto på svwp 21 juli 2005, drygt ett år efter att jag hade börjat redigera.[1] Av olika skäl skaffade jag inget konto på enwp förrän gemensam inloggning kom (även om jag har gjort något hundratal redigeringar oinloggad tidigare). Mina nya sidor och andra stora redigeringar ger en antydan om min bakgrund och mina intressen. Jag var administratör 31 oktober 2006–31 oktober 2007 och 4 april 2010–30 april 2012, men hade svårt att kontrollera wikiholismen då.

Runt 2011 började min redigeringstakt avta, men jag hade många surdegar som höll mig sysselsatt. I maj 2016 gav jag upp helt och redigerade i några år endast sporadiskt, trots att jag fortfarande har många obesvarade frågor på diskussionssidor (jag är tacksam mot alla som svarar på dem). I och med denna text smällde jag lite i dörren,[2] efterhand kom jag tillbaka nästan helt och hållet, och sedan juli 2023 är jag återigen administratör.

Filosofi[redigera | redigera wikitext]

Jag vet inte vad relevant betyder, men jag har förstått att man ska säga det då och då i stället för något annat ord som man begriper, för då gör man ett gott intryck på bildade människor. Jag tror att det finns personer som har blivit docenter på att de sa relevant ideligen ideligen under tentamina.
Käringen mot strömmen om WP:REL
Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.[3]
Ludwig Wittgenstein, citerad av M.A. Numminen
Jag tror jag börjar förstå, sa mumintrollet långsamt. Du är inte samlare längre, du är bara ägare, och det är inte alls så roligt.
Tove Jansson

Man skulle kunna säga att jag wikimässigt är född på Susning, uppväxt på enwp och inflyttad på svwp i vuxen ålder. Jag läste ganska många sidor i enwp:s Wikipedianamnrymd innan jag började redigera i stor skala, så jag antar att jag stämmer in på beskrivningen i fotnoten till WP:BITE. Det har också gjort att min wikifilosofi mest är präglad av enwp:s kultur som den var någonstans runt 2005, innan den började bli alldeles för byråkratisk. Om världen bara befolkades av resonerande, förnuftiga människor som inte bara kör sitt eget rejs skulle varje wiki nog kunna nöja sig med att skriva ner hur man brukar göra, inte hur man bör göra. Att strunta i reglerna kan vara nyttigt ibland, men man bör tänka på att det kanske inte bara finns "silent agreement" utan även "silent disagreement", det vill säga användare som är missnöjda med det man gör men inte orkar tjafsa. Den kanske viktigaste egenskapen hos en administratör är att anstränga sig för att lyssna på andra.

Förr slog jag ihop artiklar då och då, men tyvärr har Wikidata, kategorisystemet och några redigerares personliga preferenser knäsatt en artikelstruktur där många ämnesområden liknar tunt skivad salami, så att läsare måste ta sig igenom fyra-fem ganska korta artiklar med överlappande innehåll för att få grepp om vad som egentligen är olika aspekter på samma ämne. Ett separat problem är att sammanslagningar ofta görs alldeles för slarvigt, till exempel så att småartiklar bara staplas på varandra med mycket lite sammanhang (typexempel: Schurken im Batman-Universum). Infogning bör inte användas som ett redskap för att bli av med artiklar som man helst hade velat radera, det gör bara den artikeln som det infogas i sämre.

En bunt intressanta länkar. Jag håller inte med om allt som står på dessa sidor, men jag tycker åtminstone att det är saker som är värda att ta i beaktande.

Humor[redigera | redigera wikitext]

Verktyg[redigera | redigera wikitext]







  1. ^ 1, 2, 3, 4. Några av 5 (men låångt ifrån alla, det var en NAT-server) samt 6, 7, 8 och 9 är också mina.
  2. ^ Se även Don't be high-maintenance, GoodBye och Leaving and never coming back
  3. ^ Den gode Wittgenstein hade nog en onödigt negativ inställning till småprat, spekulationer och desperat flum för att få ihop poäng på tentor, men som riktlinje för skrivandet av ett uppslagsverk fungerar Tractatus' sjunde kapitel ganska bra.